Spagetti x 3

 

Spagetti er supert fordi det er billig, godt og enkelt, fordi en kan variere tilbehøret i det uendelige, og fordi spagettiretter passer til både helt vanlige hverdager, kosedager, dager med dårlig tid og dager med middagsbesøk.

Her kommer tre av mine favorittmåter å spise spagetti på! Alle oppskriftene er enkle og rimelige*, og selvfølgelig helt uten animalske ingredienser. Jeg har også lagt til en luksusingrediens i alle rettene, altså noe en ikke trenger å kjøpe for at maten skal bli god, men som en kan kjøpe hvis en vil unne seg litt ekstra spagettiluksus.

*Næringsgjær og liquid smoke koster litt å kjøpe inn hvis en ikke har det fra før. Men når en først kjøper det varer det lenge – og dessuten er det noe alle burde ha tilgjengelig til enhver tid, synes nå jeg. Liquid smoke er forøvrig en valgfri ingrediens. Pinjekjerner og vegansk parmesan er heller ikke særlig billig, men det er jo luksusingrediensene, så de er unnskyldt.

Dette er oppskriftene:

  1. Spagetti med kremet blomkålsaus og soyamince. Ekstra luksus: Fersk timian.

2. Spagetti med linser og digg tomatsaus. Ekstra luksus: Vegansk parmesan.

3. Spagetti med grønn pesto, sopp, oliven og små tomater. Ekstra luksus: Rista pinjekjerner.

Alle oppskriftene er til to personer.

Spagetti med kremet blomkålsaus og soyamince

Til denne retten trenger du:

  • Ønsket mengde spagetti
  • 1 liten/medium blomkål, kuttet i små biter
  • 4 dl usøtet soyamelk
  • 1 lite eller 1/2 stort hvitløksfedd
  • 5 ss næringsgjær
  • 1 ts løkpulver
  • Salt og pepper
  • 2 dl soyamince
  • 1/2 dl soyasaus
  • 1 ts liquid smoke (valgfritt)
  • Litt olje til steking
  • For ekstra luksus: Fersk timian

Blomkålsausen er basert på Veganmisjonens oppskrift, men jeg har gjort noen endringer. Fremgangsmåten er den samme, men mengden på de ulike ingrediensene er annerledes. Slik gjør du: Press hvitløksfeddet i en hvitløkspresser og stek noen minutter i litt olje i en stor kjele. Pass på at det ikke blir brunt. Tilsett soyamelk og blomkålen og la det koke til blomkålen er mør. Jeg har i så mye blomkål at det akkurat ikke dekkes av melka, da synes jeg sausen blir passe tykk. Rør rundt i blant, og pass på så det ikke koker over, det er fort gjort. Jo mindre blomkålbitene er, jo fortere blir de møre. Ta kjelen av plata, tilsett næringsgjær og krydder, og mos alt med en stavmikser. Smak til med mer næringsgjær og krydder til slutt. Næringsgjær kan kjøpes i helsekostbutikk eller på nett. Det tilfører en osteaktig smak i maten, og er en investering som virkelig anbefales!

Soyamince er det samme som soyafarse en får kjøpt frossen i vanlige matbutikker, men i tørka form. Det er veldig mye billigere og fås kjøpt på mange butikker som selger varer fra Midt-Østen, eller i nettbutikker hvis du ikke bor i nærheten av en slik butikk. Begyn med å legge det i bløt i ca. bobbel mengde vann. Det bør ligge slik i minst et kvarter. Når det er blitt mykt kan vannet siles av. Varm opp olje i en stekepanne og ha i soyafarsen. Stek på høy varme, men rør ofte så det ikke blir brent. Etter en stund tilsettes soyasaus, liquid smoke (dette er valgfritt, men anbefales da det gir en baconaktig smak på soyaen – fås kjøpt på Meny og andre butikker med stort utvalg), salt og pepper. Smak til. Når de fleste bitene har blitt litt sprø er det ferdig.

Serveres i lag – først spagetti, så blomkålsaus, soyafarse, og til slutt drysses fersk timian over, sammen med litt ekstra pepper. Nam!

Spagetti med linser og digg tomatsaus

Jeg pleide å synes at tomatsaus var noe av det kjedeligste i hele verden – helt til jeg begynte å lage det selv. Nå er denne tomatsauen med soltørka tomater fra Veganmisjonen noe av det beste jeg vet!

Til denne retten trenger du:

  • Ønsket mengde spagetti
  • En boks ferdig kokte linser
  • En boks hakka tomater
  • Et lite glass soltørka tomater (jeg bruker hele glasset – mer enn oppskriften sier)
  • 1 rødløk, hakket (kan også bruke annen type løk)
  • 4 hvitløksfedd, hakkede/presset
  • 1 ss frisk eller 1 ts tørket oregano (timian funker også)
  • 1 god ts grønnsaksbuljong
  • Salt og pepper
  • Olivenolje til steking
  • For ekstra luksus: Vegansk parmesan

Lag tomatsausen som beskrevet i Veganmisjonens oppskrift. Skyll linsene og rør de inn i sausen når den er ferdig.

Hvis du vil gå for luksusversjonen med parmesan, anbefaler jeg Violife sin “Prosociano with parmesan flavor”, som kan kjøpes på Sunkost Gunerius i Oslo, veganlife.no, og sikkert flere steder. I Göteborg fant jeg den i en helt vanlig matbutikk! Hvis du ikke får tak i parmesan, kan du lage en parmesanaktig topping selv av næringsgjær, nøtter og/eller frø – f.eks. etter denne oppskriften. Riv eller strø parmesanen over maten til slutt, og kos deg!

Her har jeg laget en parmesanaktig topping av kun cashewnøtter og næringsgjær, blandet sammen noen sekunder i en foodprosessor.

Spagetti med grønn pesto, sopp, oliven og små tomater

Pesto kan enkelt lages selv, men av og til er det deilig å kunne kjøpe ferdig pesto også. Mange pestoer inneholder dessverre ost fra kuer, men noen av dem er heldigvis veganske. Her har jeg kjøpt Helios sin på Meny, og jeg vet at Coop sin “Smak forskjellen” også er vegansk.

Til denne retten trenger du:

  • Ønsket mengde spagetti
  • Et glass grønn pesto
  • En pakke små tomater
  • To fedd hvitløk
  • Ønsket mengde oliven uten stener
  • Ønsket mengde sjampinjonger
  • Olje til steking
  • Salt og pepper
  • For ekstra luksus: Pinjekjerner

Skjær soppen i ganske tynne skiver og stek til de blir flate og gylne, tilsett gjerne salt og pepper. Press hvitløken i en hvitløkspresser og varm den opp i en annen stekepanne (eller i den samme når soppen er ferdig stekt) med olje på middels varme. Del tomatene i to og legg de i stekepanna. Tilsett salt og pepper hvis du ønsker det. Når tomatene begynner å bli myke skal de snus, slik at de får steke på begge sider. (Tomatene kan også ovnsbakes istedenfor å stekes.) Del oliven i skiver. Hvis du skal bruke pinjekjerner er disse aller best hvis de ristes litt i en tørr stekepanne.

Når spagettien er ferdig kokt, hell av vannet og tilsett glasset med pesto i kjelen. Bland godt. Ha det over på tallerkenen og ha de andre ingrediensene over. Spis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *