Second hand sommerfavoritter

 

I Norge kjøper hver person gjennomsnittlig 30 nye klesplagg i året. Ut fra fjorårets innbyggertall betyr det at den norske befolkningen alene har et forbruk på 156 990 000 (!) nye klesplagg hvert eneste år. Hvordan påvirker den enormt store klesproduksjonen miljøet? Og hvordan går klesindustrien slik den er i dag utover menneskene som produserer klærne?

Det høye og lite gjennomtenkte klesforbruket mitt var noe av det første jeg tok tak i på veien mot en mer bærekraftig og etisk forsvarlig livsstil. Jeg startet med en slags rehab hvor jeg kun kjøpe brukte klær i tre år, før jeg følte meg klar til å kjøpe litt nytt igjen – nå med en maksgrense på ti nye plagg i året, og flere kontrollspørsmål som må besvares før innkjøp: Er dette noe jeg virkelig trenger? Har jeg plagg hjemme som passer sammen med dette? Hvordan er det produsert? Kan jeg kanskje se etter noe liknende brukt først? Passer det perfekt, og er det behagelig å ha på? Kommer jeg til å synes det er like fint i flere år fremover?

Det aller beste for miljøet er å kjøpe minst mulig nytt og mest mulig brukt – som er det jeg (så godt jeg kan) forsøker å leve etter. Det er også best for lommeboka, som betyr at du heller kan investere mer penger i de få nye plaggene du kjøper, både med tanke på kvalitet og etisk produksjon. Flere pluss med å handle brukt er at det er mye mer spennende å lete etter skatter på loppis, på loftet eller i bruktbutikker, og at det er hyggeligere å støtte bruktbutikker, veldedige formål (som loppemarkedpenger gjerne går til, og også overskuddet fra en del bruktbutikker) og enkeltpersoner som selger klærne sine, enn de store butikkjedene.

Med denne posten vil jeg derfor slå et slag for brukte klær, og vise frem mine second hand-favoritter denne sommeren! Noen av plaggene er kjøpt i bruktbutikker, andre på loppis, og flere av dem er plagg Mamma eller Mormor brukte da de var unge – som er ekstra fint! Bortsett fra den hvite genseren på det siste bildet er ingen av plaggene anskaffet i år:) Ps: Er du ikke fan av highwaist-shortser, singletter, striper og papegøyemønstere, så finner du selvfølgelig brukte klær i alle mulige stiler!

Blå topp fra bakgårdsloppis (20,- eller 30,-) og olashorts fra Beyond Retro i Stockholm (rundt 200,- tror jeg).

Blomstrete shorts fra Fretex (100,- eller 150,-).

Stripete topp som Mamma brukte da hun var ung.

Grå topp med utringet rygg fra bakgårdsloppis (10,- eller 20,-) og grønn olashorts fra Beyond Retro i Stockholm (rundt 200,- tror jeg).

Blå topp som Mormor brukte da hun var ung.

Flere plagg fra Mormors ungdom! Hvit olashorts og stripete topp.

Rosa topp som Mamma brukte da hun var ung.

Gul bomullsgenser fra Fretex (50,-)

Flere sommerfavoritter: Prikkete topp og topp med jungelmønster fra en bruktbutikk i København (tror de kostet rundt 50,- per stykk) og hvit topp fra loppemarked (20,-).

Er du bevisst på klesforbruket ditt og hvordan klærne du kjøper er produsert? Har du endret kleskjøpevanene dine i en mer bærekraftig retning? Del gjerne erfaringer og tips i kommentarfeltet! 

Ps: Av hensyn til de ikke-menneskelige dyrene styrer jeg alltid unna klær med ull, skinn, dun, silke og pels. Les gjerne mer om dette her.

4 thoughts on “Second hand sommerfavoritter

  1. Etter at jeg startet prosjektene med å kvitte meg med ting og bli mer zero waste, så har det fristet enda mindre å handle klær i vanlige butikker. Bare…orker ikke å bidra til det kjøpt og kast systemet. Så fremover blir jeg nok å holde meg til mer etiske butikker, og bruktbutikker.

    1. Noen år med “rehab” måtte til for at jeg skulle klare å bli kvitt lysten til å titte på og kjøpe nye klær hele tiden. Den perioden endret meg fullstendig, og nå blir jeg mer sliten og trist av å være i vanlige klesbutikker enn glad og kjøpelysten som jeg var før. Score! 😉 Hadde jeg oppdaget og blitt inspirert av minimalisme tidligere hadde jeg nok ikke trengt en sånn overgangsperiode.

      Det er veldig spennende å følge med på prosjektene dine! Jeg har også bestemt meg for å komme ordentlig igang med zero waste (på nybegynnernivå, hehe) fremover! 😀

  2. Har du noen tips til hvordan å unngå nupper på klær? Har prøvd nuppefjerner (maskin) men den gjør stoffet bare tynnere..

    1. Hei! Jeg har ikke hatt noe særlig problem med nupper på klærne mine egentlig, så jeg er nok ikke riktig person å spørre. Jeg har et par cardiganer som jeg føler er i faresonen fordi de er laget av syntetiske materialer, og de vasker jeg på håndvask- eller ullprogram for en litt mer forsiktig vask:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *