Reduser avfallet ditt – 10 tips!

 

Jeg blir nesten svimmel når jeg tenker på hvor mange engangsprodukter som produseres og kastes hver eneste dag – og på hvor mye av det som i tillegg ender opp i havet eller andre steder hvor søppel ikke hører hjemme. Produkter i plast er ekstra ille fordi de aldri brytes ned, men istedenfor blir til mikroplast som blir værende i naturen for alltid.

Å gå for emballasjefrie og gjennbrukbare produkter istedenfor engangsprodukter der det er mulig reduserer antall produkter som må produseres og fraktes, det blir mindre søppel å håndtere, og mindre som risikerer å komme på avveie. Alle har kanskje ikke muligheten til å bytte ut alt, men alle har mulighet til å bytte ut noe – og til sammen utgjør det en stor forskjell!

Har du lyst til å produsere litt mindre avfall i hverdagen, og lurer på hvor du skal starte? Her er ti enkle tips!

Nett eller ryggsekk når du handler

I Norge bruker vi rundt en milliard (!) plastposer hvert eneste år. Noe av det aller, aller enkleste du kan gjøre for å produsere mindre avfall er å bytte ut plastposer (eller papirposer, som er mer ressurskrevende å produsere) med handlenett eller ryggsekk som kan brukes om og om igjen i mange år. Handlenett er billige å kjøpe, eller veldig enkle å sy selv hvis du har tilgang til en symaskin. Og et stort bonus med handlenett er selvfølgelig at du kan spre et budskap samtidig, for eksempel at du heier på MDG (eller Høyre – whatever floats your boat). Hvis jeg skal handle mye på en gang foretrekker jeg sekk, som både rommer mer og som er bedre for skuldrene. Husk også å ta med handlenett når du skal kjøpe andre ting enn mat – alt som går i plastpose går i handlenett eller sekk!

Ps: Jeg får en del spørsmål om hva vi bruker som avfallsposer. Først må jeg nevne at vi kaster lite i vanlig restavfall. Ettersom vi resirkulerer både mat, plast, papir, glass, metall og tekstil (og såklart elektronisk avfall, lyspærer, batterier og annet som ikke må kastes i restavfall) blir det ikke så mye igjen, og vi fyller nok bare en pose eller to med restavfall i måneden. Dette kaster vi foreløpig i tynne avfallsposer som vi kjøper på rull i matbutikken. De er i plast, men fortsatt bedre enn de tykkere handleposene. Vi ønsker å kjøpe plastfrie avfallsposer, men de maisbaserte komposterbare avfallsposene som selges på beecoshop.nobeeorganic.no osv. er grønne, og det vil forvirre sorteringssystemet til Oslo kommune hvor matavfallsposene også er grønne. Er det noen som vet om plastfrie avfallsposer som ikke er grønne eller blå? Om du ikke bor i Oslo eller et annet sted hvor matavfall sorteres i grønne poser anbefaler jeg imidlertid de maisbaserte posene!

Bomullsposer til frukt, grønt og tørrvarer i løsvekt

Frukt, grønnsaker, bakevarer og tørrvarer i løsvekt kan legges i poser som dette istedenfor i plastposene du får i butikken. Og hvis du bare skal ha 2-3 av noe så trenger du jo egentlig ikke pose i det hele tatt, da funker det helt fint å bare legge dem inntil hverandre på rullebåndet. Til smågodt har jeg en Candy King-pose som jeg bruker om og om igjen, men en tett bomullspose passer også bra til dette.

Slike poser fås kjøpt mange steder, men er også veldig enkle å sy selv hvis du har tilgang til en symaskin. Jeg har bestilt nettingposene i denne etsybutikken og den tette posen har jeg sydd selv av et putetrekk jeg har hatt liggende kjempelenge, men som er for stort til noen av putene våre, og hyssing jeg fant hjemme. De selger også slike poser i norske nettbutikker, som beecoshop.no og beeorganic.no.

Ps: Husk å føle deg kul og ikke sær når du legger bomullsnettene med poteter og appelsiner og tomater på handlebåndet! De fleste butikkansatte bryr seg ikke i det hele tatt så lenge de ser eller får vite hva som er oppi, og de få som har kommentert nettene har sagt at de synes det er superkult å bruke mindre plast!

Hvis du trenger fryseposer/brødposer får man kjøpt plastfrie, komposterbare poser laget av maisbasert bioplast, også i nettbutikkene nevnt over. Jeg synes det er kjekt å ha noen poser liggende – men for det meste bruker jeg bare matbokser til å fryse ting i, og disse brukes jo om og om igjen. Ps: husk at man også kan bruke plastposer om og om igjen!

Kaffekopp

Jeg tar med kaffekoppen min de aller fleste steder hvor det er en sannsynlighet for at jeg kommer til å kjøpe take away-kaffe – f.eks på biltur eller på tusletur i byen. Jeg bruker den også ofte til å ta med kaffe i hjemmefra. Slike kaffekopper/tekopper kommer i alle mulige varianter, og selges overalt, både på nett og og butikker/kaféer. Min er i glass og silikon, og kjøpt hos Mølleren Sylvia. Den holder ikke på varmen noe særlig mer enn enn pappkopp, så gå gjerne for en termokopp hvis du vil at innholdet skal holde seg varmt lenge.

Drikkeflaske

Selv om en flaske pantes, hadde det vært enda bedre for miljøet om denne flaska ikke hadde blitt produsert i utgangspunktet. Dessuten blir kun 10% av flasker som pantes i Norge smeltet om til nye flasker – resten blir til engangsprodukter av plast. Et annet viktig poeng er at det krever opp til 2000 ganger så mye energi å produsere flaskevann som kranvann.

Løsningen er enkel: Kjøp én drikkeflaske i god kvalitet, ta den med deg overalt, og du trenger aldri å kjøpe flaskevann igjen. Jeg har en drikkeflaske i metall, som er helt tett og holder vannet kaldt kjempelenge. Kjæresten min sin flaske (bildet) er fra Klean Kanteen og har til og med livstidsgaranti! Fyll flaska med springvann og ta den med deg hvis du skal være ute lenge nok til å kanskje bli tørst – på bytur, kino, biltur, osv.

På reise? Ta med flaska! Hvis du er et sted i verden hvor det ikke er trygt å drikke springvann kan du kjøpe en stor dunk med vann istedenfor mange små flasker, og fylle på den medbragte flaska. Ut og fly? Ta med den tomme flaska gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen, og fylle vann på toalettet eller be en av kaféene fylle den for deg i springen deres. På lengre flyturer spør jeg bare om de kan fylle vann på flaska mi istedenfor å gi meg vann i de små plastkoppene, og har aldri fått noen negative tilbakemeldinger på det.

Oppbevaring av mat

Jeg lurer på hvor mange ruller med plastfolie, aluminiumsfolie og matpapir som forbrukes hvert år. Da jeg vokste opp var vi vertfall storforbrukere av både plastfolie og aluminiumsfolie som vi brukte for å dekke til mat. Vi har alltid brukt matbokser på skolen, men jeg husker at mange hadde med brødskiver pakket i matpapir. Også disse engangsproduktene er enkle å erstatte:

Legg restemat eller annen mat som må dekkes til i matbokser eller boller med lokk, så slipper du å bruke aluminiums- eller plastfolie. Deig som står til heving kan dekkes til med et kjøkkenhåndkle istedenfor plastfolie, matpakka kan legges i en boks istedenfor å pakkes inn i matpapir, og hjemmelaga pålegg og liknende kan oppbevares i glass med lokk istedenfor i skåler dekket med aluminiumsfolie. Hvis du allikevel ønsker å dekke til eller pakke inn mat istedenfor å legge det i bokser eller glass (f.eks. hvis du skal ha med mat i selskap) er vokset matpapir, som kan brukes om og om igjen, et supert alternativ. Både Beecoshop.no og beeorganic.no selger slike med vegansk voks.

Bonustips når vi først er på kjøkkenet: Bak potetbåter og andre grønnsaker i en ildfast form istedenfor på et brett med bakepapir. Man får også kjøpt gjennbrukbart bakepapir til ovnen, f.eks. på Clas Ohlson – supert til å steke boller, pizza osv. på.

Sugerør i glass eller metall

Bare i USA brukes og kastes det over 500 millioner sugerør hver eneste dag! Heldigvis er det enkelt å ta avstand fra galskapen: Si nei takk til sugerør når du bestiller drikke på restaurant, bar eller liknende, og hvis du bruker sugerør hjemme kan du kjøpe et i glass eller metall. Disse fås i ulike fasonger, lengder og tykkelser, og du får kjøpt dem overalt på nettet – på ebay, etsy, de norske nettbutikkene nevnt over, osv. Jeg elsker sugerøret mitt i glass og bruker det alltid når jeg lager smoothie!

Såper uten emballasje

Det er mange grunner til å være glad i Lush. Én av dem er at rundt halvparten av produktene deres er emballasjefrie! Jeg er blant annet superfan av sjampobarene i fast form, som jeg oppbevarer i en metallboks (som de selger i butikken). De har også såper, badebomber, massasjebarer og enda flere produkter helt uten emballasje.

Alternativer til bind og tamponger

Bruker du bind og/eller tamponger? Hvis du fortsetter med dette kommer du til å bruke og kaste rundt 11.000 (!) av disse i løpet av livet. Heldigvis finnes det flere alternativer for oss som ikke er fan av engangsprodukter!

Selv bruker jeg menskopp, som jeg virkelig anbefaler! Det er både miljøvennlig, veldig praktisk og billig. Min er fra OrganiCup (bildet er fra nettsiden deres) og jeg er veldig fornøy med den – men det finnes også flere andre på markedet. Menskoppene kan brukes i opptil ti år, og koster 200-300 kroner. Et annet kult alternativ er truser med “innebygde bind” som disse fra THINX, som absorberer like mye som to tamponger. Et tredje alternativ er tøybind, som selges mange steder på nettet (inkludert i de norske nettbutikkene nevnt over).

Bomullspads

Her er et tips som er supert for alle som fjerner sminke eller renser huden med de der bomullspadsene som kjøpes pakket i plast og brukes én gang før de havner i søpla: Bomullspads som kan vaskes og brukes om og om igjen! Stine Friis, Norges egne superkule zero waste-dronning, selger hjemmelagede bomullspads i økologisk bomull i etsybutikken sin (bildet viser et utvalg fra butikken). Hun har også en oppskrift på nettsiden sin hvis du er venn med heklenåla. Ellers får du kjøpt andre typer gjennbrukbare bomullspads på både beecoshop.no og beeorganic.no og sikkert mange flere steder. Husk at du også kan bruke vanlig bomullskluter til å vaske ansiktet med.

Et par relaterte bonustips: Bruker du q-tips? Husk at du får plastfrie versjoner – såå mange q-tips i plast ender opp i havet. Du kan også bytte ut tannbørsten i past med en i bambus. Både q-tips i papp og tannbørster i bambus selges i flere vanlige dagligvarebutikker.

Minigrill

Nordmenn kjøper og kaster over en million engangsgriller i året. Jeg ønska meg mingrill til jul for en del år siden, og fikk denne fantasiske lille grønne Weber-grillen. Den funker like bra i hagen som i parken eller på stranda, og har håndtak så den er enkel å bære med seg. Minigriller kommer i mange ulike størrelser og fasonger, så du finner garantert en som passer til dit bruk! Ps: Få tips til dyrevennlig grillmat her!

Ting jeg vil bli bedre på

Kaffe1 copy copy

Selv om jeg produserer mye mindre avfall nå enn jeg gjorde før, har jeg en laang vei igjen før jeg er i nærheten av zero waste. Jeg har ikke et mål om å kunne kalle meg zero waste, men jeg har et mål om alltid bli litt bedre, steg for steg. De neste tingene jeg ønsker å bli bedre på er å kjøpe mye mer emballasjefri mat, og prøve å redusere avfall i forbindelse med oppvask og klesvask. Jeg skal også intensivere jakten på en kaffe (aller helst en som selges i løsvekt) jeg kan lage i espressokanna vår, for å erstatte kapselkaffen jeg bruker i latten jeg lager hjemme. Dessverre er jeg en kresen kaffedrikker, og har ikke funnet en kaffe jeg er kjemefornøyd med enda. Noen som har tips? Må være perfect match med steama havre- eller soyamelk!

Hva er dine beste tips for å produsere mindre søppel i hverdagen? 

9 thoughts on “Reduser avfallet ditt – 10 tips!

 1. Såå mange bra tips! Tror ikke det ble nevnt i posten, men kokosolje!! Jeg elsker kokosolje. Bruker det bl.a. som sminkefjerner ??

  1. Kokosolje ble ikke nevnt – så veldig kult at du gjør det! Supert tips som jeg absolutt skal sjekke ut!

  1. Takk! 🙂 Jeg ser nå at det står på etsy-siden at de ikke skal brukes med neglelakkfjerner, så jeg har fjernet det fra teksten. Jeg har aldri eid en sminkefjerner eller neglelakkfjerner, så sånne her ting sier seg ikke selv for meg, hehe. Sorry for feilinformasjonen, og tusen takk for kommentar!

 2. Hei Hanne! Så flott blogg og tusen takk for at du linker til oss! 🙂 Får vi dele siden på på FB-siden vår? Har du en FB-side også, forresten?
  Hilsen jentene hos BeeOrganic 🙂

 3. Hei, digger bloggen din! Sykt mange bra tips, tusen takk for de! Dette skal jeg huske på fremover!!!!

  I forhold til kaffe er jeg personlig utrolig fornøyd med kaffen fra både JACU og Stavanger Kaffebrenneri, og anbefaler begge disse. Begge kan kjøpes i store poser for å unngå så mye avfall. Hjemme hos oss har vi alltid drukket kaffe fra Stavanger Kaffebrenneri. Kaffeposene deres har jeg sydd opp til en kurv jeg kan ha småting i, og den er utrolig praktisk. Den er jeg veldig fornøyd med!!! Dette gjør at selv om det ikke er zero-waste å kjøpe kaffe fra dem ettersom det er via nettsiden deres, kan man likevel unngå at denne emballasjen bare blir kastet i søppelet.

  Ha en fin og miljøvennlig dag videre 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *