Om å reise mer miljøvennlig + 10 grønne reisetips!

 

Å reise med fly er noe av det aller verste man kan gjøre for klimaet. Men å se verden er noe av det aller fineste jeg vet.

Jeg synes det med reising er litt vanskelig. På den ene siden er flyreiser, og spesielt lange flyreiser, noe av det aller minst klimavennlige man kan finne på. På den andre siden synes jeg det er så fint og viktig å bli kjent med andre kulturer og annen natur, møte mennesker, få nye inntrykk og et forhold til andre steder enn hjemme. Å se hvor fin verden er, bli glad i mangfoldet og minna på at vi må ta vare på alt sammen. Og å oppleve hvor urettferdig den kan være.

Jeg kommer ikke til å ønske at folk slutter å reise. Men jeg håper at så mange som mulig ønsker å reise mer miljøvennlig.

Turisme står bak åtte prosent av de gobale klimagassutslippene, viser en ny undersøkelse utført av forskere fra flere anerkjente universiteter i Australia og Taiwan. Det er nesten dobbelt så høyt som tidligere antatt. Samtidig reiser flere og flere – turisme er blant verdens raskest voksende industrier.

WWF sier til NRK at nordmenn bør droppe lange reiser og helgeturer med fly, av hensyn til miljøet. Istedenfor bør vi bli flinkere til å utforske nærområdene, bruke tog som transportmiddel og heller velge noen færre lengre reisemål som vi investerer mer tid i når vi først er der. Det heier jeg på!

Men det er ikke bare reisen i seg selv som påvirker miljøet. Klimagassutslipp fra fly utgjør mellom 54 og 75 prosent av utslippene som turisme står bak, i følge UNWTO, FNs organisasjon for turisme. Det betyr at fra 25 prosent til nesten halvparten av utslippene er knyttet til andre ting enn selve reisen frem og tilbake. Hvor vi bor, hva vi spiser, hva vi gjør, hva slags transport vi velger og tingene vi kjøper spiller også en viktig rolle. Det er dette forskerne fra Australia og Taiwan har tatt med i regnestykket, og som gjorde at utslippene fra turisme hoppet fra 4,5 til 8 prosent av de samlede globale klimagassutslippene.

Det er mye vi kan gjøre for å reise mer klima- og miljøvennlig. Her kommer ti tips fra meg! 

1. Kutt ned på flyreiser. Unngå så langt det lar seg gjøre å fly når det finnes andre alternativer, og ikke dra på spontane helgeturer eller sydenturer bare fordi det er billig. Prioriter én reise hvor du blir lenge borte, fremfor flere korte turer. Unngå også mellomlandinger hvis du kan – det er når fly tar av og lander at de bruker mest drivstoff.

2. Dropp reiser med store cruiseskip – de er visst enda værre enn flyreisene. Energiforbruket per cruisepassasjer er høyere per kilometer enn flypassasjerene sitt. I tillegg kommer utslipp av kloakk og avløpsvann fra skipene, som kan inneholde skadelige miljøgifter.

3. Utforsk nærområdene. Vi har så stor variasjon av ulike landskap og ting å finne på i Norge, og inkluderer man nabolandene våre vil man kunne legge ferieplaner for resten av livet uten en eneste flyreise. Jeg har for eksempel kjempelyst til å gå flere langturer i Norge, besøke Stavanger og Solastranden for første gang, dra på hvalsafari og elgsafari, bade i jettegrytene i Nissedal og telte på en holme hjemme i Hvaler-skjærgården.

4. Bruk toget. Det tar deg til Vestlandet, til Nord-Norge, til Sørlandet, til hovedstaden og opp på fjellet. Det tar deg også til Stockholm og København, til resten av Europa og til og med gjennom Russland og Mongolia til Beijing!

5. Bruk tid og penger på noe annet enn shopping. Tingene vi kjøper står for 15 til 20 prosent av utslippene våre, og når vi reiser har vi kanskje en tendens til å kjøpe ekstra mye. Hva med å heller titte i bruktbutikker og lete etter skatter på loppemarkeder hvis du synes det er gøy å handle litt? Hvis du først kjøper noe nytt, velg lokalproduserte ting som er produsert på en bærekraftig måte og under rettferdige forhold – så støtter du lokalsamfunnet på en positiv måte. Hold deg langt unna suvenirer laget av truede arter (her er en sjekkliste fra WWF) og klær og tilbehør laget av pels eller skinn, som er miljøverstinger. Husk også: Ikke kjøp ting du egentlig ikke trenger bare fordi du er på ferie eller fordi det er billig. Og en regel jeg har begynt å leve etter: Bilder er finere suvenirer enn ting!

6. Lei sykkel eller reis kollektivt hvis du besøker en by, eller hvis du skal reise mellom byer. Mer trasking, tråkking, trikking, baning, bussing og toging. Mindre bilkjøring.

7. Produser minst mulig søppel, og unngå engangsplast så langt det lar seg gjøre. Pakk med deg en drikkeflaske, reisebestikk, handlenett (også små nett/poser til frukt) og gjenbrukskopp, og husk å si nei takk til plastsugerør. Resirkuler så mye som mulig.

8. Spis vegansk. Det er det aller mest effektive tiltaket vi som privatpersoner kan gjøre for å minske det økologiske fotavtrykket vårt – også når vi er på ferie. I løpet av mine seks og et halvt år som veganer har jeg aldri opplevd det som utfordrende å spise vegansk på reise, og som regel er tilbudet i utlandet bedre enn i Norge (selv om det kommer seg veldig her også nå!).

9. Gå for en solkrem uten miljøgifter. Mange solkremer inneholder stoffene oxybenzone og octinoxate, miljøgifter som en del forskere mener kan forsterke korallbleking. På grunn av dette innførte Hawaii nylig et forbud mot solkremer med disse stoffene. Miljøgiftene finnes også i sjampo og en del kosmetikk og hudpleieprodukter i følge NRK – så vær obs neste gang du handler inn solkrem eller annet som kan inneholde stoffer som er skadelig for livet i havet.

10. Vær en miljøvennlig hotellgjest. Gå gjerne for hoteller eller andre bosteder som har miljøet i fokus. Det finnes flere sertifiseringer å se etter, for eksempel TripAdvisors “Green Leaders” som er utviklet sammen med FNs miljøprogram. Ellers: Slå av lyset etter deg, ikke dusj for lenge, pass på at håndklær og sengetøy ikke blir byttet unødvendig og slå for all del av aircondition når du er ute. Unngå å bruke små engangsflasker med såpe og sjampo ved å ta med dette hjemmefra. Jeg har alltid med meg emballasjefri såpe og sjampobar i fast form fra Lush når jeg reiser, som er superpraktisk. Frokostbuffé? Pass på å ikke ta for mye på tallerkenen av gangen så mat havner i søpla.

Bonustips: Ta hensyn til de andre dyrene vi deler naturen med. Styr alltid unna aktiviteter som innebærer kontakt med dyr i fangenskap eller som på andre måter tvinges til å underholde turister. Det inkluderer å besøke dyrehager og akvarier, ri på elefanter, betale for å ta bilder sammen med dyr, svømme med delfiner i basseng, besøke sirkus eller andre typer dyreshow, kjøre med hest og vogn, dra på uglecafé, osv. Vær alltid kritisk til attraksjoner som involverer dyr, og styr som en generell regel unna disse. Det er uansett mye mer spennende å se ville dyr i sitt naturlige miljø!

Man trenger ikke å reise så langt for å dra på eventyr

Noen av de aller fineste reisene jeg har vært på har vært reiser i Norge, Sverige og Danmark.

Da vi tok sekken på ryggen og gikk over Filefjell og gjennom Lærdalen. Tok dagene som de kom, så fantastisk fin og variert natur, lære den spennende historien om Kongevegen over Filefjell, fylte vannflaskene våre i fossefall og, best av alt, fikk reise sammen med Luna.

Da vi kjørte til Danmark og bodde i bilen i en uke. Hang på stranda, hilste på sauer, lagde middag på primus, spilte minigolf og besøkte København og Odense.

Da vi tok toget til Stockholm. Besøkte en venn, handla second hand-klær, hang i parker og på kaféer, var på museer og leide campinghytte på en øy i skjærgården.

Da vi var på moskussafari på Dovrefjell. Lærte masse om moskusene og andre dyr som lever i området, gikk tur i fjellet, fikk se moskus (!!!) og kombinerte det hele med et Trondheimsbesøk via Atlanterhavsveien.

Om å roe litt ned på flyreisene

Å oppleve verden er både fint og nyttig. Reisene jeg har vært på, og spesielt de til andre verdensdeler, har vært med på å forme hvem jeg er og hva jeg er opptatt av. Og jeg har lyst til å se mer av verden fremover. Men jeg kan ikke lenger forsvare å reise rundt så ofte jeg kan for å oppleve hvor fin verden er og bli inspirert til å ta vare på den, når flyturene frem og tilbake er med på å forårsake problemene i utgangspunktet.

For 6-7 år siden bestemte jeg meg for å reise sjeldnere med fly, og å velge hver flyreise med omhu. Maks én reise med fly i året uansett om den er kort eller lang, og uansett om det er ferie eller noe annet som er formålet med reisen. Ikke minst bestemte jeg meg for å slutte å nedgradere reiser i Skandinavia. Og det er jeg veldig glad for, for jeg har oppdaget at de kan være like fine, spennende og lærerike.

Uansett om vi legger reisen til nabofylket eller til en annen verdensdel, kan vi minske det økologiske fotavtrykket vårt ved å være en miljøvennlig turist og ta bevisste valg underveis. God tur!

Har du kuttet ned på flyreiser? Tenker du på miljø når du er ute og reiser, eller settes det litt på pause? Hva er ditt beste tips for en grønnere ferietur?

2 thoughts on “Om å reise mer miljøvennlig + 10 grønne reisetips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *