Miljøvennlig og dyrevennlig jul

 

For mange er fokuset i jula hygge med familie og venner, avslapping, det å glede andre, ta vare på hverandre og å gi en ekstra tanke til de som ikke har det like bra som seg selv. Men dessverre virker det som om stress, overforbruk og gavehysteri også har blitt en sentral del av julefeiringen for mange. Reklamene handler om billigst mulig kjøtt og oppfordrer til å kjøpe nye festantrekk og julegaver til flere tusen kroner. Jeg er glad for at motreaksjonene til en slik julefeiring stadig blir flere. Her kommer en fra meg også, med tips til hvordan du kan gjøre jula både dyrevennlig og mer miljøvennlig – uten at det går utover kosen, såklart!

Julegaver

Visste du at seks av ti nordmenn heller vil ha opplevelser, tjenester eller spiselige gaver enn ting under juletreet? De mer miljøvennlige gavene er altså ofte også de som gleder mest.

Eksempler på opplevelser du kan gi bort: Kafébesøk, kino-, konsert- eller teaterbilletter, restaurantbesøk, en utflukt, hjemmelaget middag, spadag, osv. Gavekort på snømåking, gressklipping og husmaling er klassiske eksempler på tjenester du kan gi bort.

Hjemmelagede spiselige gaver er også veldig hyggelig å både lage og få. Granolabrente mandler, sjokoladeboller, syltetøy som f.eks. klementinmarmelade, chaiblanding, nutella, snickersdadler, knekkebrød, lakriskuler og konfekt med salt kjeks og karamell er noen forslag til hva du kan lage og gi bort. Ha det gjerne i et syltetøyglass eller annen gjenbruksemballasje, så blir det ekstra miljøvennlig.

Jeg synes også symbolske gavekort er fantastiske gaver. De fleste større ideelle organisasjoner har symbolske gavekort du kan gi bort, hvor du får et fint kort du kan legge under treet som forteller at pengene går til mat til barn på flukt, til at flere ensomme får en besøksvenn, til å kjempe for rovdyrenes rett til å bo i den norske naturen, til å hjelpe hjemløse katter og andre dyr, eller en annen viktig sak. Hvis du vil donere til en organisasjon som ikke har symbolske gavekort kan du lage kortet selv hvor det står at du har donert penger.

Hvis du vil gi ting, kan det å kjøpe brukt være et miljøvennlig alternativ. Leker, klær, sportsutstyr, verktøy, bøker, elektronikk… Det aller meste kan kjøpes brukt! Et annet alternativ er å kjøpe ting som gjør det enklere å leve mer miljøvennlig – som handlenett, food wraps, gjenbrukbar kaffekopp, drikkeflaske, gjenbrukbart kaffefilter eller andre smarte ting som fører til mindre bruk av plast- og engangsprodukter. Har du symaskin? Hvorfor ikke sy gaver av stoff fra bruktbutikk eller et dynetrekk du ikke bruker?

Tenk også på dyrene når du kjøper gaver – styr unna produkter som er testet på dyr, og ting laget av skinn, dun og ull.

Ps: Husk å gi beskjed til de du får julegaver av hvis du ønsker deg slike type gaver selv!

Innpakning av julegaver

Gjenbruk er stikkordet for mine tips til miljøvennlig innpakning av julegavene. Her har jeg brukt en Too Good To Go-papirpose jeg fikk da jeg reddet overskuddsmat gjennom appen (en av gavene er pakket inn med logo-siden ut og en annen med logo-siden inn), avispapir og stoffrester til å pakke inn ting, mens en konvolutt jeg hadde fra før, pyntet med bånd og et nisseglansbilde, og en konvolutt laget av et bilde fra en gammel Mummikalender, inneholder gavekort. Båndene jeg har brukt er enten vanlig hyssing jeg hadde hjemme eller bånd jeg har tatt vare på fra gaver jeg har fått tidligere. Noen av til og fra-lappene er laget fra Too Good To Go-posen, mens andre er papirlapper jeg har fått i gave. Kortet med fugler er forsiden av en dobbel til og fra-lapp jeg fikk på en julegave i fjor, hvor jeg har klipt bort siden med tekst. Pynten har jeg også tatt vare på fra julegaver jeg selv har fått, og den grønne kvisten har jeg plukket i hagen. Så her er det bare å slippe fantasien løs og bruke det du finner, både til å pakke inn med og til å dekorere gavene! Jeg har ikke brukt teip på noen av gavene – bånd holder lenge, kanskje med mindre gaven har en veldig spesiell fasong.

Hvis du ikke har noe å pakke inn med fra før, anbefaler jeg å kjøpe en rull med gråpapir, og også velge bånd som kan resirkleres (papirbånd f.eks.) eller finere bånd som kan brukes om igjen. Hvis du er flink til å tegne eller male kan du dekorere gråpapiret selv. En annen idé er å printe ut bilder/illustrasjoner på ark og feste dem under båndet, som jeg har gjort her.

Mat

Det blir faktisk jul uten gris og sau på bordet. Og julegrøten blir like god med havremelk som med kumelk. Jeg har vertfall aldri kosa meg så mye med julematen som etter at jeg ble veganer, og har hatt flere julemiddager hvor ikke-veganske familiemedlemmer har spist vegansk julemat og vært kjempefornøyde med det. Å spise vegansk er både dyrevennlig og miljøvennlig – og digg!

Bildet over viser de superpopulære og supergode vegisterkakene til VeganMisjonen. De er laget av ris, blomkål, havregryn og julekrydrene muskat og ingefær, og er et fast innslag på juletallerkenen vår. Der får de selskap av klassikeren nøttestek, kokte poteter, brun saus og grønnsaker – gjerne ovnsbakte. Det finnes utallige versjoner av nøttestek, og vi lager som regel denne fra VeganMisjonen. Denne, som også er fra VeganMisjonen og er avbildet under her, ser jo heller ikke så verst ut! Flere alternativer er soyaribbe og hjemmelaga pølser. Surkål og tyttebærsyltetøy er også vegansk, og her er en oppskrift på vegansk kålrabistappe, for de som pleier å spise det til julematen!

Risengrynsgrøten veganiseres helt enkelt ved å bytte ut kumelk med plantemelk. Jeg anbefaler Oatly iKaffe, som både smaker godt og er litt fyldigere enn de andre typene. Til riskremen kan du bruke Alpro soyakremfløte, det blir kjempegodt!

Hvis du vil prøve deg på noen hjemmelagede pålegg til julebrunsjen, har VeganMisjonen samlet mange oppskrifter her. Denne røkte påleggspølsa er også verdt å teste! Skal du bake julekaker? Her finner du oppskrift på syv sorter fra Vegetarbloggen. Ps: Mange av pepperkakene og pepperkakedeigene i matbutikken er veganske!

Snop til å fylle julestrømpa med: Melkefri sjokolade (av de som finnes i vanlige matbutikker synes jeg Coop sin appelsinsjokolade med mandler er veldig god og julete!), smågodt (Candy King/Rema 1000 har veganmerket smågodtet sitt, så det er kjempeenkelt å plukke ut de veganske bitene!), marsipan, nøtter, tørka frukt, brente mandler, lovehearts, lakris som salt sild, pandalakris, osv. Ta eventuelt en titt på det enorme utvalget av vegansk godteri i nettbutikkene Veganermat og Veganlife!

Matkasting er et kjempestort miljøproblem, så husk å spise opp all maten! Planlegg innkjøpene så godt du kan, og vær flink til å spise restemat gjennom hele jula.

Begge foto: Jane H. Johansen/veganmisjonen.com

Mathandling

Husk å ta med handlenett eller sekk når du handler inn mat til jul, også slike nett til frukt og andre løsvektvarer – så sparer du miljøet for plastposer og unødvendig emballasje.

Slike poser fås kjøpt mange steder, men er også veldig enkle å sy selv hvis du har tilgang til en symaskin. Jeg har bestilt nettingposene i denne etsybutikken og den tette posen har jeg sydd selv av et putetrekk jeg har hatt liggende kjempelenge, men som er for stort til noen av putene våre, og hyssing jeg fant hjemme. De selger også slike poser i norske nettbutikker, som beecoshop.no og beeorganic.no. Fint julegavetips til miljøbevisste venner og familiemedlemmer også!

Klær

Fast fashion“-industrien går både hardt ut over miljøet og menneskene som produserer plaggene. Husk derfor at du ikke trenger å kjøpe nye antrekk for hver sammenkomst du skal på i jula. Bruk det du har fra før som en hovedregel, og kjøp gjerne brukt hvis du allikevel trenger eller har lyst på noe nytt. Det finnes massevis av kjoler, penskjorter og andre festantrekk på Fretex og i andre bruktbutikker før jul, og Tise-appen er også verdt å sjekke ut hvis du ikke allerede har gjort det. Toppen på bildet, som er full av små perler og den fineste pyntetoppen jeg har, er kjøpt på loppis!

Nyttår

Velg en plantebasert nyttårsmiddag, som for eksempel denne nyttårssteken fra VeganMisjonen, bruk et antrekk du allerede har fra før eller kjøp second hand og dropp fyrverkeri – så får du en mer miljøvennlig og dyrevennlig start på det nye året også!

Hvorfor unngå fyrverkeri? Utrolig mange dyr er livredde for fyrverkeri, noe som gjør nyttårsaften til et mareritt. Hvert år meldes det i tillegg om dyr som blir alvorlig skadet eller dør som følge av reaksjon på smellene. I fjor rømte to hester i panikk og ble påkjørt – en ble alvorlig skadet og den andre døde. Året før ble to kalver trampet ihjel av en kuflokk i panikk. Og året før der igjen druknet en hund etter å ha prøvd å rømme fra fyrverkeriet. Så vær så snill å dropp fyrverkeriet – så blir det en bedre start på det nye året for dyra.

Nyttårsforsetter

Hvorfor ikke benytte det nye året som en anledning til å forsøke å leve litt mer miljøvennlig og dyrevennlig, eller å bli aktiv for en god sak? Her er noen forslag til nyttårsforsetter!

  • Starte med kjøttfrie mandager
  • Teste ut et vegetarisk eller vegansk kosthold
  • Redusere avfallet ditt
  • Kjøpe færre ting
  • Kun kjøpe brukte klær hele neste år
  • Bli aktiv/frivillig i en ideell organisasjon
  • Begynne å sykle eller gå til jobb/skole
  • Dra på ferie som ikke innebærer flyreise
  • Lære deg å stoppe hull i sokker og andre klær
  • Bli flinkere til å plukke opp søppel ute

Har du flere tips til en miljøvennlig og dyrevennlig julefeiring? Eller forslag til nyttårsforsetter? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *