Hvordan kjøpe færre ting?

 

Visste du at tingene du kjøper står for 15 til 20 % av klimagassutslippene dine? En rapport fra Framtiden i Våre Hender viser at nordmenns forbruk av alt fra TVer og mobiltelefoner til møbler, klær og kosmetikk har steget drastisk i løpet av de siste tiårene – og at det å kjøpe mindre er et supereffektivt klimatiltak.

Visste du også at det å kjøpe ting ikke nødvendigvis gjør deg lykkeligere? Selv om kjøpekraften vår og forbruket vårt har økt og økt og økt, så øker ikke hvor lykkelige vi oppgir at vi er tilsvarende. “Det er en viss sammeheng mellom det å ha økt inntekt, nok materiell sikkerhet og lykke, men denne koblingen ser ut til å opphøre etter et visst nivå”, sier samfunnsforsker Ottar Hellevik. Han sier også at dem som setter materielle verdier høyt, har mindre sjanse for å oppleve seg selv som lykkelige.

Det å redusere forbruket ditt og fokusere mindre på materielle ting kan altså være en positiv forandring både for deg selv og for miljøet. Her kommer noen tips og forhåpenligvis litt inspirasjon til deg som ønsker å kjøpe færre ting!

Kjøp mindre – lev mer!

Selv om jeg har en vei igjen å gå før jeg er der jeg ønsker å være, har jeg redusert forbruket mitt drastisk i løpet av de siste årene. Det har hatt mange positive effekter og gitt meg verdifull selvinnsikt:

 • Bedre prioritert pengebruk. Jeg kan for eksempel bruke en større andel av pengene mine på hyggelige opplevelser istedenfor ting. Fritid, reiser, god mat, billetter til kulturopplevelser og kafébesøk er alle eksempler på noe jeg verdsetter høyere enn nye ting – selv om jeg før av en eller annen grunn allikevel brukte penger på ting jeg ikke trengte istedenfor å prioritere slike opplevelser. Jeg kan også velge å sette pengene jeg sparer ved å kjøpe mindre inn på sparekontoen eller gi dem til noen som trenger det mer enn meg selv. Ved å kjøpe færre ting har jeg også mulighet til å legge mer penger i tingene jeg kjøper, og prioritere kvalitet og etisk produksjon. Igjen – alt dette er viktigere for meg enn å jevnlig kjøpe nye ting, selv om jeg frem til nylig gjerne har prioritert det sistnevnte. Dette leder til neste punkt:
 •  Jeg ble ganske skremt av å innse hvor sterkt forbrukersamfunnet har påvirket meg da jeg oppdaget at jeg kontinuerlig brukte pengene mine på ting som ikke var så viktige for meg, på bekostning av ting som faktisk er viktige. Selv om jeg aldri har vært blant dem som har handlet mest eller brukt mest penger på nye ting, og selv om jeg alltid har påstått at jeg er en forbruker det er vanskelig å påvirke, har jeg allikevel gjennom mange år brukt både penger og tid på å handle ting jeg ikke trenger – uten å ta et skritt tilbake og reflektere over om en slik type livsstil er det jeg ønsker.
 • Jeg har fått et mye mer avslappet forhold til shopping. Før kunne jeg bruke store deler av tiden min på ferie på kjøpesentere eller i handlegater, og jeg innså ikke hvor mange spennende og verdifulle opplevelser og minner jeg gikk glipp av på grunn av dette før jeg sluttet med det. Det er hyggelig å besøke markeder og å gå innom en koselig butikk i ny og ne, men å bruke timesvis av verdifull ferietid i prøverom? Nei takk.
 • Jeg setter mye større pris på de få tingene jeg kjøper. Enten fordi jeg virkelig trenger dem og derfor faktisk bruker dem, eller fordi de er så fine og gir meg så mye glede at de har gått gjennom min stadig strengere kjøpesensur.
 • Jeg har mye bedre samvittighet fordi jeg vet at jeg ikke bidrar til det miljøødeleggende forbrukersamfunnet i like stor grad.
 • Jeg har fått bekreftet at forskningen stemmer, vertfall når det gjelder meg – jeg har faktisk blitt lykkerligere av å kjøpe mindre og å fokusere mindre på materielle ting!
Så, hvordan kjøpe færre ting?

Hva gjør du når du trenger noe?

Med jevne mellomrom trenger en jo faktisk å skaffe seg ting. Her er noen konkrete tips til hvordan forbruket ditt kan reduseres, selv om du skal flytte hjemmefra for første gang, selv om dataen din synger på siste verset og selv om du er bedt på et fancy arrangement men ikke eier et eneste fancy plagg:

 • Ikke bytt ut forbruksvarer før de faktisk ikke fungerer lenger.
 • Ta godt vare på tingene dine, så holder de lenger.
 • Når noe går i stykker, undersøk om det kan repareres. Av og til kan det være like dyrt å sende noe til reparasjon som å kjøpe nytt, men husk at selv om du ikke nødvendigvis sparer penger på å fikse ting så sparer du miljøet. I tillegg kan du støtte mennesker og foretak som satser på reparasjoner i et bruk- og kast-samfunn.
 • Hvis du trenger noe nytt, kjøp brukt når det lar seg gjøre. Jeg undersøker alltid om jeg kan få tak i noe jeg er ute etter brukt før jeg eventuelt må kjøpe nytt. Hvis jeg har slitt ut en bukse, titter jeg i bruktbutikker og sjekker Tise-appen. Og hvis jeg har sett et spesifikt møbel jeg vil kjøpe på Ikea, søker jeg det opp på finn.no først – og har ofte spart både penger og en tur til Ikea ved å plukke opp de samme møblene hjemme hos folk.
 • Husk at det aller meste kan kjøpes brukt, ikke bare klær. Selv har jeg kjøpt møbler, pensumbøker, serviser, bestikk, stereoanlegg, høyttalere, mac, telefon, blomserpotter, kjøkkenmaskin, lamper, kamera, gardiner, komfyr og mye mer brukt – og både spart penger og miljøet. Det er mange steder du kan finne bra ting brukt: bruktbutikker, loppemarkeder, finn.no, Tise-appen, kjøp og salg-grupper på facebook, byttemarkeder, ved å forhøre deg med familie og venner, osv.
 • Trenger du noe i en begrenset tidsperiode, eller noe du vet du kommer til å bruke veldig sjeldent? Husk at du kan låne klær og andre ting av venner og familie. Det finnes i tillegg flere ulike ordninger for organisert utlån. Et klassisk eksempel er biblioteket, men det finnes også mange andre fantastiske initiativer som f.eks. BUA, som låner ut sports- og fritidsutstyr til barn og deres familier 37 ulike steder i landet. Undersøk hva som finnes der du bor! I tillegg er det mulig å leie ulike ting, som penkjoler og dresser til spesielle anledninger, sjekk f.eks ut Fjong! Det går også an å kjøpe ting sammen med andre, for eksempel å dele snømåke, hekkesaks og gressklipper med naboene istedenfor at alle har hver sine. Og når vi snakker om naboer: OBOS har lansert appen Nabohjelp, som gjør det enkelt å be naboer om hjelp, f.eks. når du trenger å låne ting.

Hvordan unngå å kjøpe ting du ikke trenger?

Én ting er når det faktisk er noe en trenger. En annen ting er alt det en ender opp med å kjøpe som en ikke trenger. Her er noen punkter som har hjulpet meg med å kjøpe færre slike ting:

 • Skriv ned ting du trenger og ønsker deg. Da vet du hva du skal se etter og prioritere å kjøpe når du handler, og det blir lettere å stå over kjøp som ikke står på lista.
 • Aldri kjøp ting fordi de er billige. Hvis noe er på salg bør du bare kjøpe det hvis du hadde vært villig til å betale full pris.
 • Ikke kjøp ting til deg selv som belønning eller trøst for noe. Unn deg heller noe godt å spise eller drikke, en opplevelse eller noe annet som ikke resulterer i et materialistisk kjøp.
 • Finner du noe fint i en butikk? Ta bilde av det istedenfor å kjøpe det, ta en titt på bildet etter noen dager, og tenk over om du fremedeles virkelig har lyst på eller trenger det du tok bilde av. Det samme gjelder hvis du ser noe du synes er fint i en nettbutikk: Lagre bildet eller ta et skjermbilde, og se på det etter en uke eller to. I de aller fleste tilfeller blir det ikke kjøp. Og i mange av dem vil du glemme at du i det hele tatt tok bildet. I fotoalbumet på telefonen min fant jeg bilder av et teppe jeg syntes var fint, men som jeg ikke gikk tilbake for å kjøpe fordi det var litt større enn ønskelig og fordi jeg innså at jeg egentlig ikke trenger teppe under det bordet. Jeg fant også bilde av en krukke jeg tenkte å bruke som blomsterpotte, flott presentert av min venn Marthe, men som ikke har blitt sett på siden det ble tatt for flere uker siden. Krukka er altså glemt og visstnok ikke noe jeg trengte eller hadde så lyst på allikevel.

 • Angrer du på et kjøp? Satt ikke genseren like fint på da du kom hjem som i butikken? Har du fått en gave som du vet du ikke kommer til å bruke? Ikke behold ting du ikke er 100% fornøyd med – bytt dem så fort som mulig så du får pengene tilbake. Ikke velg tilgodelapp, da risikerer du å ende opp med å kjøpe noe annet du ikke er helt fornøyd med eller som du ikke trenger, bare for å få brukt den opp.
 • Organiser tingene dine. Vet hva du har, hvor du har det og hva du eventuelt ikke har som du trenger.

Gaver og ferieminner

Hvis du skal gi bort en gave og ikke ønsker å kjøpe en ting, kan du velge å gi bort opplevelser eller symbolske gaver istedenfor. Til jul, bursdag eller andre anledninger hvor du selv mottar gaver, kan du gi beskjed om at du ønsker deg opplevelser, donasjoner til en organisasjon du synes gjør en viktig jobb, eller noe du virkelig trenger – eventuelt pengebidrag til dette.

Er du på ferie og vil ha med minner fra turen hjem? Ta bilder og lag et fotoalbum! Fotoalbum slår faktisk badehåndkle med kart over Gran Canaria og delfiner på, og du kommer garantert aldri til å bli lei av det. Ikke kjøp noe du ikke trenger, bare fordi du er på reise.

Synes du det er vanskelig å legge om en vane?

Hvis en har for vane å ha et høyt materielt forbruk, og ikke enda har opplevd de positive aspektene ved å kjøpe mindre, kan det være vanskelig å finne motivasjon til å legge om denne vanen.

Et tips for å komme i gang er å lage en konkurranse med deg selv, for eksempel en shoppestopputfordring. Da jeg innså at jeg kjøpte alt for mye nytt tøy, og ikke helt klarte å trappe ned fordi jeg hele tiden fant så mye fint, bestemte jeg meg for å utfordre meg selv til å ikke kjøpe et eneste nytt klesplagg på et år – med unntak av brukte klær. Jeg startet 1. januar 2012 og plutselig ble det 2015 før jeg hadde kjøpt noe nytt. De tre årene hadde en enorm effekt på kleshandlevanene mine, fordi jeg innså hvor lite nytt jeg egentlig trenger, hvor mye fint en finner brukt og ble kvitt “shoppeavhengigheten” min. Regelen min nå er å kun kjøpe brukt, og eventuelt noen få nye plagg fra bedrifter som tar ansvar både når det gjelder miljø og arbeidsforhold. De nye kleshandlevanene mine har også smittet over på handlevaner når det gjelder andre ting, og jeg kjøper nesten alt av møbler, elektronikk og annet brukt.

Et annet tips for å komme i gang er å få inspirasjon fra andre. Mitt beste tips er å søke opp ryddevideoer, minimalismevideoer osv. på youtube – slike videoer har inspirert meg masse når det gjelder mitt ønske om å både kjøpe og eie færre ting.

Et siste tips er å finne ut hvor mange ting du faktisk har. Ved å legge absolutt alle klærne mine i en haug på senga, ved å tømme alle kjøkkenskapene, ved å stable alle bøkene i hauger på gulvet osv, har jeg innsett hvor utrolig mange ting jeg eier – og at jeg allerede har mange, mange flere ting enn jeg har bruk for. Når du vet at du allerede har alt for mye (som du mest sannsynlig har, men kanskje ikke tenker over) blir det mer motiverende å prøve å kjøpe mindre.

Har du noen gode tips til hvordan en kan kjøpe færre ting? Kom med dem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *