Gro en avokadoplante

 

Er det ikke fint at en helt enkelt kan dyrke en superfin plante av noe en vanligvis bare kaster?

Skjermbilde 2016-08-21 kl. 14.21.49

Jeg er over middels stor fan av potteplanter. Jeg er også (lang) over middels stor fan av å spise avokado. Derfor synes jeg det er kult at avokadostenene, som en vanligvis jo bare kaster, på magisk vis kan bli til små regnskogstrær – og det med minimal innsats og helt uten behov for grønne fingre!

Skjermbilde 2016-08-21 kl. 14.23.44

Så hvordan kan du forvandle en avokadosten til en stilig potteplante? Denne beskrivelsen fra Regnskogsfondet forklarer det for deg:

Innskanning22

Det øverste bildet viser mine ett år gamle avokadoplanter, og en sten som venter på å spire. Vær klar over at ikke alle stenene spirer, så sett gjerne flere i vann av gangen, slik at du er sikker på at du i det minste får én plante ut av innsatsen. Etterhvert som de vokser kan du flytte dem over til større potter hvis du vil at de skal bli større. De er veldig glade i sollys, og i å drikke ofte.

Skjermbilde 2016-08-21 kl. 14.23.12

Tre tips til bruk av avokado

Mitt favorittpunkt i Regnskogsfondets beskrivelse er selvfølgelig det første – spis en avokado! Her er tre tips til hva du kan bruke avokado til:

Guacamole: Mos avokado med litt hvitløk, salt og pepper, og tilsett gjerne lime og fersk hakka tomat hvis du har, og du får en superdigg guacamole som kan brukes til taco, nachos, burritos og andre meksikanske retter, som dipp til nachochips, som dressing på burger, osv.

Pålegg: Avokado er fantastisk som pålegg. Skjær den opp i skiver eller mos den litt med en gaffel, og dryss kvernet pepper og havsalt over. Avokado passer til alt annet av pålegg, og gjør seg derfor også veldig godt i sandwicher.

Ingrediens i salat: Mos en avokado inn i salatbasen før de andre ingrediensene tilsettes – da får du en kremete og digg salat! Du kan også tilsette avokadoen i biter istedenfor å mose den.

1385499_10151673102825670_2016311849_n copy

Quesedillas med stekt mais, sorte bønner, tomater, koriander, krydder og (vegansk) ost. Og guacamole, såklart.

Visste du at avokado er en frukt?

Avokado kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika, men dyrkes nå i de fleste tropiske og subtropiske strøk. Den vokser på trær og er en frukt, men Opplysningskontoret for frukt og grønt sier at den ofte blir oppfattet som en grønnsak fordi den verken er søt eller inneholder fruktsyre.

De sier også at “avokado har et høyt innhold av umettet fett. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Avokado har også et høyt innhold av folat og kalium. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Avokado er også en kilde til vitamin E, B6 og kopper. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning.” Så det er bare å spise i vei!

Funfact fra boka vår om trær: Avokado blir også kalt alligatorpære! Kanskje ikke så rart, den er jo både pæreforma og har alligatorhudskall:

Skjermbilde 2016-08-21 kl. 14.22.56

Kjøp en avokado eller ti, kos deg med maten, og lykke til med plantinga!

10 thoughts on “Gro en avokadoplante

 1. Dine avokadoplanter er så fine!
  Jeg hadde en relativ stor en, på 7-8 måneder, som plutselig ble helt brunt… men hei, nå fikk jeg lyst til å prøve det på nytt. 🙂

 2. Hei! Avokadoplanten min henger veldig, bladene peker nedover, så den ser ikke så gøad ut akkurat.. Har du forslag til hva jeg kan gjøre for å få dem stående litt mer utover?

  1. Hei! Bortsett fra at jeg vet de trenger mye vann (spesielt hvis de står i sola) og større potter etterhvert som de vokser, kan jeg dessverre ikke hjelpe deg. Jeg har langt fra grønne fingre, og det er egentlig et lite mirakel at jeg har klart å gro disse i det hele tatt;)

 3. Så fine de er!! Elsker avocadoplanter!
  Har en nå som har holdt ut en stund og har omsider funnet ut (etter å ha drept maaange på veien) at den gylne vannings-middelveien er å gi den vann når den begynner å henge med hodet, ikke før. Tror vi har druknet alle de vi hadde før. Har også hørt at kaffegrut er en god tind å ha i jorden! Men det har jeg ikke turt å prøve enda :):)

  1. Hm, kanskje jeg skal prøve å vanne litt skjeldnere. Jeg har klart å tørke ihjel avoladoplanter (inkludert en av disse, RIP) så jeg får panikk hver gang jeg ser dem henger med hodet. Den gylne vannings-middelvei er visst ikke lett å finne, men jeg skal jobbe videre med disse fine tipsene – takk!

 4. Jeg har også en avocadoplante som jeg har plantet helt selv. Står i leiligheten min på Maratosa. Den liker ikke kaffe

 5. Hei, jeg har en avokadostein i vann nå, men har kun fått rot på den, ingen spire… Rota vokser seg lengre og lengre, men ingen spire å se.. Kan dette være en av de som aldri kommer til å spire?

  1. Hei! Hmm, det har jeg faktisk ikke opplevd før. Mine har enten fått både rot og spire eller ingen av delene. Jeg er dessverre ingen planteekspert, så her kan jeg ikke kommer med noen gode tips til deg 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *