Grillmat

 

Sommer og grillmat hører sammen – også for oss veggiser, såklart! Lurer du på hva en veganer legger på grillen? Trenger du tips til dyrevennlig grillmat? Her kommer noen få eksempler på all den digge grillmaten planteriket har å by på!

På grillen: Pølser fra Anamma (selges i mange vanlige dagligvarebutikker – disse er kjøpt på Meny), burgere (etter denne oppskriften), maiskolber og grillspyd med cherrytomater, squash, paprika og sopp i hvitløksmarinade.

Pølsetilbehør: Lompe, ketchup og sprøløk.

Burgertilbehør: Burgerbrød, spinat, tomat, avokado og karridressing.

Ved siden av: Potetsalat.

Elsker min lille grønne veggisgrill som jeg både bruker hjemme og ute i parken eller på stranda. Aldri mer engangsgrill!

Oppskrift på potetsalat
  • 1,5 kilo poteter
  • 1 dl usøtet soyamelk
  • 1 ss sennep (jeg bruker som regel Dijon eller grov sennep fra Idun, men de fleste senneper kan nok brukes)
  • 1 ts eddik
  • 2 dl nøytral olje
  • Salt, kvernpepper og løkpulver
  • Vårløk (jeg brukte 3 stk)
  • Reddiker (jeg brukte 6 store)
  • 1 boks Oatly iMat fraiche (crème fraîche basert på havre, kan kjøpes på Meny, Coop Mega eller andre større matbutikker med godt utvalg)

Del potetene i så store biter du ønsker, og kok dem til de får den fastheten du vil ha (jeg liker dem litt faste i potetsalat). Hvis du har god tid kan du bake dem i ovnen istedenfor, det blir enda bedre! Mens potetene koker/baker: Ha soyamelk, sennep, eddik, litt salt, kverna pepper og løkpulver i en foodprosessor eller i en miksebolle som hører til stavmikser. Jeg bruker ca 1/4 ts salt, 1/2 ts løkpulver og 10 “kveringer” med pepper, og smaker til med mer til sist. Bland, mens du tilsetter olje. Jo mer olje, jo tykkere blir konsistensen, så tilsett litt og litt til du får den tykkelsen du ønsker – rundt 2 dl pleier å bli bra. Nå har du en majonesbase, som kan brukes til alt fra aioli til italiensk salat og burgerdressingen det kommer oppskrift på under.

Ha majonesen i en stor bolle og bland inn iMat fraiche, oppkuttet vårløk og reddiker i tynne skiver. Jeg synes vårløk og reddiker er best, men her er det bare å trikse og mikse som en selv vil. Mange liker f.eks. stangselleri i potetsalat, og så går det også an å blande inn noen spiseskjeder med agurkmiks, det er godt! Tilsett potetene og smak til med salt og pepper, og vips – en superdigg vegansk potetsalat!

Tips: Hvis du vil kjøpe ferdig potetsalat, har Delikat en som er vegansk! Den er dessverre ikke av den kremete typen, men god allikevel, og veldig kjekk om du ikke har tid til å lage selv.

Oppskrift på burgere

Burgeroppskriften jeg har brukt her er fra den fantastiske oppskriftsbloggen Veganmisjonen.com, og du finner den her. Veganmisjonen har en hel haug av digge burgeroppskrifter, så jeg synes du skal ta en titt i oppskriftsarkivet og gå for den du synes høres aller best ut! Denne består bl.a. av ris, søtpotet og hvite bønner, og røkt paprikapulver sørger for en litt røykaktig smak – perfekt til grilling!

Jeg steker burgerne i stekepanna først og avkjøler de litt så de skal holde seg sammen når de legges på grillen. I denne oppskriften legger jeg til tre store spiseskjeder kikertmel (du kan bruke potetmel, maismel og sikkert hvetemel også) så de skal holde seg ekstra godt sammen. Dette blander jeg inn når havregrynene skal tilsettes.

Oppskrift på karridressing

Lag majones på samme måte som til potetsalaten, og tilsett i tillegg ønsket mengde karrikrydder. Her er det lurt å begynne med litt (kanskje en teskje) og smake seg til hvor mye en ønsker.

Hvis du ikke vil ha karridressing, kan du f.eks. tilsette pressa hvitløk istedenfor for hvitløksdressing/aioli. Hvis du ikke vil lage majones fra bunnen av kan du kjøpe Oatly iMat fraiche og bruke den som dressingbase, og tilsette det du vil av krydder/urter i den. Jeg pleier f.eks. å tilsette salt, pepper, løkpulver, sitronsaft og fersk timian for en syrlig urtedressing, eller revet agurk, hvitløk, salt og pepper for tzatziki – alle typer dressing er godt til grillmat!

Oppskrift på grillspyd

Ta de grønnsakene du har lyst på (her har jeg brukt sjampinong, paprika, squash og cherrytomater), skjær de opp i passende store biter og tre de på grillspyd. Husk å dyppe grillspydene i vann først, så de ikke tar fyr på grillen. Legg de på en tallerken eller et brett og ha på marinaden med en pensel, og de er klare for grilling! Her har jeg bare brukt en ferdig hvitløksmarinade fra Rema 1000, men marinader kan også enkelt lages selv.

God grillsommer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *