Første gang på langtur – Kongevegen over Filefjell

 

Hvorfor ikke bare gå all in og legge i vei, tenkte jeg da jeg plutselig fikk et innfall om å gå på langtur i sommer. Heldigvis ble jeg snakket til fornuft – i retrospekt tror jeg nok den 64 mil lange Pilgrimsleden fra Oslo til Trondheim hadde vært litt vel heftig for en som aldri har vært ute i mer enn en halv dag av gangen.

Men (en litt kortere) langtur ble det: Kongevegen over Filefjell! I løpet av tre og en halv dag gikk vi rundt seks mil, fra Kyrkjestølen i Valdres til Lærdalsøyri ved Sognefjorden. Forbi elver, skoger, fjell, daler, stenras, fossefall, jorder, gamle husmannsplasser, blomsterenger, et par Joker-butikker, noen campingplasser, boligstrøk og en nesten tusen år gammel stavkirke.

CNV000060 copy

CNV000010

Så hva ble resultatet av at en som ikke liker å sove i telt, som ikke liker å bære tung sekk på ryggen, som ikke liker å gå på do ute, som ikke liker å ikke få dusja, som omtrent ikke har trena siden siste gymtime på videregående, som aldri hadde vært ute i mer enn en halv dag av gangen, bestemte seg for å gå på langtur? Jeg liker fremdeles ikke å sove i telt. Å bære tung sekk på ryggen. Å gå på do ute. Å ikke få dusja. Jeg har ikke trena noe mer heller. Men jeg sparer til sovepose og gleder meg helt vilt til neste tur. For jeg har lært at frihetsfølelsen og roen ved å henge ute med naturen flere dager i strekk trumfer det meste.

Og tenk at man bare kan legge i vei sånn, da! Gå akkurat hvor man vil, ta med seg huset sitt på ryggen, plassere det hvor som helst når man ikke gidder å gå mer, og så bare pakke det sammen igjen og gå videre neste dag. Allemannsretten er så utrolig fin. Og det er Norge òg. Og jeg skal begynne å sette enda mer pris på og ta i bruk begge.

Ps: Vi dokumenterte turen på film også, se den på youtubekanalen vår (og trykk veldig gjerne på abonnerknappen)!

Har du tips til flere fine turer som denne?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *