Et hav fullt av plast – hva kan vi gjøre?

 

Plastforsøpling i havet er et enormt miljøproblem, som også forårsaker store lidelser for mange av dyrene som lever der. Det anslås at rundt en million sjøfugler, hundre tusen marine pattedyr og et ukjent antall fisker og andre dyr skades eller dør hvert år fordi de har spist eller satt seg fast i søppel, i følge WWF.

Problemet er globalt, men er også superrelevant her i Norge. For eksempel har 98 % av alle havhester i Norge plast i magesekken, og i fuglefjellet på Runde, det største fuglefjellet sør for polarsirkelen hvor hundretusenvis av fugler hekker hver år, bygger fuglene nå reder av garn- og taurester istedenfor gress, skriver NRK. De skriver også at det meste av plastsøppelet langs norskekysten har norsk opphav.

Hvis vi ikke gjør noen drastiske endringer snart, viser en rapport fra World Economic Forum at det i 2050 – om bare litt over 30 år – kan være mer plastsøppel enn fisk i havet.

Det er lett å føle seg hjelpesløs når problemet er så stort. Men ved å engasjere seg og ta noen enkle grep i hverdagen kan man faktisk utgjøre en forskjell! Her er ti tips til hva du kan gjøre hvis du vil hjelpe livet i og ved havet:

 

Bruk mindre plast

Jo mindre plast vi produserer og forbruker, jo mindre vil havne på avveie. Vi kan alle gjøre noen grep for å redusere plastforbruket vårt, og det aller enkleste vi kan gjøre er å bytte ut engangsprodukter i plast og erstatte dem med alternativer som kan brukes om og om igjen. I dette innlegget får du noen enkle nybegynner-tips!

 

Plukk opp

Søppel

Kommer du over søppel ute? Plukk det opp! Akkurat det søppelet du plukker kunne ha havnet i magen til en fisk, rundt halsen til en sel eller rundt nebbet til en fugl – så selv om du bare plukker opp et par ting kan det være et utrolig viktig bidrag. Husk å plukke søppel også i byen – mye av det ender til slutt opp i havet.

 

Resirkuler plast
Grønt punkt

I følge Grønt Punkt Norge forbrukes det nærmere 98.000 tonn plastemballasje i norske husholdninger hvert år – 18 kilo per person. Resirkulert plast kan bli til nye plastprodukter, og minske behovet for å produsere ny plast. 95 % av nordmenn har nå et form for tilbud om plastinnsamling i sin kommune, så benytt deg av det!

Det er også viktig å resirkulere plast du bruker når du ikke er hjemme. Hvis du ender opp med plastsøppel et sted du ikke har tilgang til resirkulering kan du legge det i lomma, veska, handlenettet eller sekken og kast det når du kommer hjem. Har dere ikke plastresirkulering på skolen eller arbeidsplassen din? Ta det opp med ledelsen!

 

Ta avstand fra fiskeindustrien
Skjermbilde 2018-04-22 kl. 14.32.03

Visste du at rundt halvparten av all plasten i havet kommer fra fiskeindustrien? NRK skriver: “Organisasjonen World Animal Protection anslår at rundt 640.000 tonn fiskeutstyr forsvinner i havet hvert år. Der kan det flyte rundt i opptil 600 år og fange og drepe alt fra småfisk til skilpadder og hval.”

Også her i Norge stammer mye av søppelet vi finner langs kysten fra fiskerinæringen. Halvparten av plasten ved fuglefjellet på Runde, som fuglene nå bygger redene sine av, kommer fra fiskeindustrien. Enda en god grunn til holde fisker unna tallerkenen, altså.

 

Stem på et parti som tar plastproblemet på alvor

MDG Plast

Politikk er utrolig viktig. Undersøk hva de ulike partiene vil gjøre for å endre kurs og sørge for at forbruket vårt av plast går ned og mindre plast havner i havet – og stem på det partiet du mener tar dette store miljø- og dyrevernproblemet mest på alvor.

 

Bli medlem i en organisasjon som jobber for et rent hav

Skjermbilde 2018-04-22 kl. 17.52.34

Flere av de norske miljøvernorganisasjonene jobber for et renere hav. For eksempel kan du bli havfadder i WWF eller støtte Naturvernforbundets arbeid mot plastforurensning. Det finnes også flere initiativer som kun jobber med havsøppel, og som trenger støtte. Et eksempel er In the same boat, som jeg nylig fikk bli med på strandrydding i Oslofjorden!

 

Vær obs på utslipp av mikroplast

Mikroplast

Mikroplast er plastpartikler som er mindre enn fem millimeter. Partiklene blir enten produsert og tilsatt produkter eller oppstår på grunn av slitasje på plastprodukter. Plast som havner i naturen brytes aldri helt ned, men blir med tiden til mikroplast. Les mer om Mikroplast hos Hold Norge Rent.

I følge Framtiden i våre hender slippes det ut over 8000 tonn mikroplast i Norge hvert år, og rundt halvparten ender opp i havet. Den største årsaken til mikroplastutslipp er bilkjøring (slitasje på dekk), så å kjøre mindre bil er det viktigste du som enkeltperson kan gjøre for å redusere utslippet. Maling, båtvasking, plastproduksjon, kunstgressbaner og vasking av syntetiske tekstiler er eksempler på andre ting som fører til utslipp av mikroplast. Her tipser Fremtiden i Våre Hender om hvordan du kan kutte utslippet ditt av mikroplast.

 

Spre informasjon og engasjement

Snakk med andre om plastforsøpling og hvor alvorlig problemet er, del tips om hvordan man kan redusere plastforbruket sitt, dra med deg venner og familie på strandrydding, skriv facebookstatuser, blogginnlegg, leserinnlegg til avisa, e-poster til politikerne og si ifra til produsentene som bruker unødvendig plast. Engasjementet ditt kan nå langt!

 

Følg kule og inspirerende folk på instagram

Kule folk på insta

Jeg bli superinspirert av å følge kule folk som plukker søppel, forsøker å leve plastfritt eller på andre måter engasjerer seg for å holde havet rent. @amaliaplukkeropp og @nordicoceanwatch er eksempler på instagramkontoer jeg anbefaler å følge!

 

Tilbring tid ved havet og bli glad i det

Marthe og havet

“We cannot win this battle to save species and environments without forging an emotional bond between ourselves and nature as well – for we will not fight to save what we do not love.” – Stephen Jay Gould

 

Har du flere tips til hvordan vi som enkeltpersoner kan bidra til å redusere forsøplingen av havet, initiativer å sjekke ut eller instagramkontoer å følge?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *