Blant verdens største trær

 

Den fineste reisen jeg har vært på? Da vi reiste til andre siden av verden for å gå turer i skogen.

r001-023

Vi reiste til California med et ønske om å bli kjent med nye landskap, og tilbrakte nesten alle dagene langs kysten med sine bratte klipper, sjøløver, fantastiske stenformasjoner og forblåste strender nesten uten mennesker, i de frodige bregneskogene i nord, hjemmet til verdens høyeste trær, og i nasjonalparkene i innlandet, hvor vi kom tett på dyrene som bor der, spiste matpakke med utsikt over fjellandskapet, bada i innsjøer og gikk turer blant verdens største trær: giant sequoias.

Jeg tror det er ganske vanlig for et menneske å føle seg liten når en er ute på åpent hav, står ved foten av et bratt fjell, ser et blåhvalskjelett på museum eller tenker på hvor langt unna vår nærmeste nabogalakse befinner seg. Men jeg tror det er ganske spesielt, i alle fall for en fra Norge, å føle seg så bitteliten i en skog.

r001-009

I tillegg til å føle oss små blant trærne, følte vi oss også ganske små, eller vertfall sårbare, med tanke på hvem sine hjem vi besøkte ved å gå tur i disse skogene. En kan nemlig støte på både black bears, mountain lions og elks, og en kan jo aldri vite om de er i humør for besøk.

Bildet over ble tatt like før vi gikk forbi en bjørn. Så utrolig skummelt og så utrolig fint på en gang å endre samtaleemne de neste kilometerne til hva vi burde kaste ut av sekken (mandelsmøret og brødskivene vi hadde med til niste såklart) for å oppholde bjørnen hvis den skulle gå etter oss. Heldigvis var han eller hun mer opptatt med å fortsette dagen sin som normalt – som bjørner jo helst vil.

r001-027 kopi 2

Giant sequoia, sequoiadentron giganteum, eller det som i den norske boka vår om trær kalles fjellmammuttre, er den trearten i verden som vokser seg aller aller størst. Coast redwood, sequoia sempervirens, eller kystmammuttre, som er i nær slekt med giant sequoia, blir høyere, men giant sequoia er størst med tanke på masse. De kan faktisk bli like høye som redwoodene langs kysten, men når de vokser høyere enn trærne rundt seg blir toppen som regel ødelagt av lynnedslag (som er vanligere i fjellområdene enn langs kysten) og det er derfor de sjelden blir høyere. Det største sequoiatreet, verdens største kjente tre, er 83,8 meter høyt, har en omkrets på 31,1 meter ved bakken, og en kubikkmeter på 1486,6. Treet heter General Sherman, og vi var så heldig at vi fikk hilse på.

Røttene til de enorme sequoiatrærne går ikke dypere enn fra rundt 3,6 til rundt 4,2 meter under bakken, men til gjengjeld kan de strekke seg ut på et område tilsvarende 4 mål.

r001-004.jpg3 copy

De fleste av de store trærne har skader etter brann, men heldigvis er de er mestere på å overleve skogbranner på grunn av sin spesielle bark. Faktisk kan branner bidra til at trærne sprer seg raskere og vokser seg større fordi de fremskynder prosessen med å åpne konglene slik at frøene sprer seg, fordi jorda blir mer fruktbar etter brann og fordi de reduserer konkurransen fra andre arter som ikke takler brann like bra.

Giant sequoia er også en av treartene som blir eldst, så de fleste av de store sequoiaene har opplevd mange skogbranner i løpet av sine lange liv. Det eldste kjente sequoiatreet ble i følge National Park Service 3210 år gammelt. Det går ikke an finne ut eksakt hvor gammelt et tre er før det kuttes, men de regner med at noen av trærne som fremdeles lever kan være rundt 3500 år gamle.

Også arten er gammel – så gammel at det vokste individer av den da dinosaurene trasket rundt. I jura- og krittiden (fra ca. 200 til 65 millioner år siden) var arten utbredt over hele Nord-Amerika og Europa. Nå finnes det bare giant sequoias i et begrenset område i California – og hadde det ikke vært for naturvernere som har kjempet for dem, så hadde det kanskje ikke eksistert noen i det hele tatt.

r001-014 copy

Både under og etter oppholdet i disse skogene leste vi om hvordan trærne ble reddet fra sagbrukene og heller endte opp i nasjonalparker, mye takket være naturvernere som John Muir. Muir, som levde fra 1838 til 1914, blir kalt “father of the National Parks” fordi arbeidet hans for bevaring av naturlandskaper førte til grunnleggingen av flere nasjonalparker – f.eks. Sequoia National Park hvor Peter og jeg tusla rundt i ærefrykt ganske nøyaktig 100 år etter hans død.

Min favoritthistorie om John Muir er den om da han tok med seg president Theodore Roosevelt på campingtur i Yosemite i 1903. Turen endte med at Yosemite National Park ble utvidet tre år senere, bl.a. til å inkludere Yosemite Valley, det aller mest besøkte området i parken i dag.

r001-031

“Any fool can destroy trees. They cannot defend themselves or run away. And few destroyers of trees ever plant any; nor can planting avail much toward restoring our grand aboriginal giants. It took more than three thousand years to make some of the oldest of the Sequoias, trees that are still standing in perfect strength and beauty, waving and singing in the mighty forests of the Sierra. Through all the eventful centuries since Christ’s time, and long before that, God has cared for these trees, saved them from drought, disease, avalanches, and a thousand storms; but he cannot save them from sawmills and fools; this is left to the American people.”

Sitat av John Muir, hentet fra hjemmesiden til The Sierra Club, en naturvernorganisasjon som Muir grunnla i 1892 og som fremdeles jobber for å verne naturområder i USA.

r001-012 copy

Er ikke disse trærne ganske fantastiske? Og er vi ikke heldige som har hatt mennesker som John Muir som har kjempet for dem slik at de har fått leve videre, og slik at også vår generasjon får vandre blant disse kjempene? Og: Se så liten jeg er!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *