15 ting du kanskje ikke visste om norsk kjøttproduksjon

 

Vi hører ofte at dyrevelferden i Norge er på verdenstoppen. Det kan godt hende at den er det. Men betyr det at den er god, eller at det dyrene utsettes for i den norske kjøtt-, egg- og melkeindustrien er greit?

Her er 15 punkter jeg håper kan føre til litt ekstra refleksjon rundt matvalgene våre.

 • Visste du at 40 prosent av alle kalkuner i Norge har smertefulle etseskader under føttene?
 • Visste du at 3,5 millioner hannkyllinger helles over på samlebånd og kuttes i hjel uten bedøvelse hvert år i Norge, fordi de ikke er til nytte i eggproduksjonen?
 • Visste du at dyrevelferden i den norske fiskeoppdrettsnæringen er så dårlig at over 20 prosent av alle fiskene dør før de skal slaktes, og at den ekstremt høye dødeligheten øker? De 20 prosentene utgjorde 53 millioner (!) individer i 2017.
 • Visste du at det i norsk melkeproduksjon er vanlig praksis å skille kalvene fra moren sin når de er én dag gamle? Kuer, akkurat som mennesker, må føde barn for å produsere melk. Kua insemineres og er gravid i ni måneder før hun fratas kalven sin, en prosess som gjentas hvert år til kua ikke lenger produserer nok melk til å være lønnsom og derfor slaktes. Hun er da rundt fire år gammel.

 • Visste du at over 20 prosent av norske purker har ulike grader av bogsår når de ankommer slakteriet? I 2013 hadde 3,3 prosent av alvorlige eller svært alvorlige sår. Bogsår sammenliknes med liggesår hos mennesker.
 • Visste du at over 75 000 sauer dør på beite i Norge hvert år, fordi den fremavlede sauerasen ikke er rustet til å overleve alene i naturen? I 2016 var det 104 500 sauer som aldri kom hjem fra utmarkesbeite – de fleste på grunn av ulykker og sykdom.
 • Visste du at norske kuer ikke har krav på å få være ute mer enn åtte uker i året?
 • Visste du at de aller fleste av dyrene som utnyttes til forsøk i Norge er fisker – der det å holde sykdommer i oppdrettsnæringen under kontroll er formålet? I 2013 gjaldt dette 5 458 434 fisker, og 90 prosent av dem ble brukt i utprøving av legemidler. Nesten alle de 182 134 dyrene som ble utsatt for det som kategoriseres som smertefulle forsøk, hvor man bevisst utfører forsøk som påfører dyret vedvarende eller betydelige smerter, var det også fiskeoppdrettsnæringen som stod bak.

 • Visste du at Mattilsynet fant avvik hos 166 av 228 griseprodusenter da de gjorde uanmeldte tilsyn i Rogaland fra mai 2017 til mai 2018? Det er over 70 prosent av gårdene. De fleste avvikene gjaldt syke og skadde dyr som ikke fikk oppfølging, og de skriver i rapporten at flere av sakene var veldig alvorlige.
 • Visste du at “frittgående høner” i de aller fleste tilfeller aldri får oppleve å være ute? Driftsformen innebærer at flere tusen høner går “fritt” rundt i en hall, med så liten plass som ni dyr per kvadratmeter.
 • Visste du at over 30 000 geitekillinger slås i hjel i Norge hvert år, fordi de ikke er til nytte i geitemelkproduksjonen?
 • Visste du at de fleste slaktekyllinger bedøves ved å kveles med gass, mens resten henges opp ned etter bena på et transportbånd og bedøves i et elektrisk vannbad? På de fleste slakteriene tippes kyllingene ut av kontaineren de ble fraktet i og over på et transportbånd når de ankommer slakteriet. Animalia skriver at tipping er en belastning, at gassing alltid medfører stress og ubehag, at å henges opp ned på transportbåndet medfører stress, og at strømbadet er effektivt “hvis man gjør alt riktig”.
 • Visste du at 68 869 053 griser, fjørfe, storfe, sauer og geiter ble slaktet for mat i Norge i 2017? I tillegg kommer andre dyr som for eksempel reinsdyr, hvaler og så mange millioner fisker at de bare måles i tonn og ikke individer. Hønene som blir “destruert” når de ikke lenger legger nok egg til å være lønnsomme og hannkyllingene som kvernes er heller ikke med i beregningen. Selv i lille Norge påvirker matvalgene våre enormt mange.

Nå som du vet, vil du velge annerledes?

Hvordan ville vi ha reagert hvis en hund hadde etseskader under potene? Hvis en hund ble kvalt med CO2-gass eller hengt opp ned på et samlebånd og bedøvet med strøm? Hvis noen ville skille hundemor og valp fra hverandre når valpen var én dag gammel?

Det er ingen forskjell på en gris og en hund når det gjelder evnen til å føle glede, kjærlighet og omsorg – eller frykt, smerte og frustrasjon. Men det millioner av griser og andre dyr, ofte helt lovlig, utsettes for i norsk kjøtt,- egg- og melkeindustri hadde vært ulovlig å gjøre mot en hund eller katt. Hvorfor skal vi akseptere en slik forskjellsbehandling?

Det er mange måter å drive produksjon av kjøtt, egg og melk på, og det er stor forskjell på hvor mye dyrevelferden vektlegges. Men når dyr først og fremst er en vare man skal tjene penger på, er det vanskelig å sette egenverdien deres og hensynet til deres ønsker og behov høyest.

Med alle alternativene vi har tilgang til i dag, er det heldigvis enkelt å velge annerledes hvis vi ønsker det. Vi kan velge å støtte industriene hvor dyrene konsekvent blir, eller risikerer å bli, utsatt for dette. Eller vi kan la være. For vi trenger jo verken kjøtt, egg eller melk for å leve fine liv eller spise god og variert mat. Nysgjerrig på veganisme? Les mer her!

Bildene er tatt på Dale Store Gård, et fristed for dyr i Fredrikstad. Mange av dyrene er reddet fra slakt eller fra dårlige dyrehold, og på gården får de leve lange og gode liv. Anette og Andreas som driver gården tar like godt vare på hanene og grisene som kattene og hestene, og velger vegansk. Hvis du vil støtte arbeidet deres og dyra på gården kan du bli dyrefadder – les mer her!

Hva tenker du om det dyrene utsettes for i norsk kjøtt,- melke- og eggindustri? Påvirker det matvalgene dine?

36 thoughts on “15 ting du kanskje ikke visste om norsk kjøttproduksjon

 1. Er tallene for sau på beite oppdaterte? Vanligvis brukes disse tallene:
  120.000 dør på beite årlig, og
  100.000 av annet enn rovdyr.

  1. Det er de beste kildene jeg har funnet på konkrete tall fra de siste åra. Hvor kommer tallene du nevner fra, vet du det? Jeg oppdaterer gjerne hvis det er gode kilder 🙂

   Det stemmer at de fleste sauer som dør på beite dør av andre årsaker enn rovdyr, så det er helt vilt at det er rovdyrene som får alt fokuset. Men tall jeg har sett viser at andelene allikevel er høyere enn du skriver her. I 2016 døde rundt 104 500 sauer på beite, 67 000 av andre årsaker enn rovdyr i følge Landbruksdirektoratet. Mattilsynet skrev i fjor at det er rundt 75 000 sauer som dør på beite årlig. Så det er litt vanskelig å vite akkurat hva som stemmer, men hovedpoenget må uansett være at titusenvis av sauer lider på beite og at det er langt fra dyrevennlig å sende sauer ut på beite ubevoktet.

  1. Seriøse folk blir tatt seriøst, Tina. Før du irettesetter andre for småting, vær så snill og fei for egen dør først . Ønsker deg en super, kjøttfri dag 🙂

 2. Fin artikkel!
  Sikker på at de fleste griser bedøves via CO2? Var ikke så åpenbart i kilden. (link #2)

 3. Spiser lite kjøtt og etter dette blir det kanskje enda mindre, men er ikke helt klar for å bli veganer ennå. Skulle ønske vi kunne velge etisk kjøtt fra produsenter med omtanke for dyra. Tror fler og fler er villig til å betale mer for dette!

  1. Hei Torunn! Så fint å høre at du vil kjøpe mindre kjøtt. Hvis du har noen spørsmål, trenger tips eller det er andre måter jeg kan hjelpe deg på hvis du ønsker å spise mer vegansk må du ikke nøle med å ta kontakt – enten her i kommentarfeltet eller så finner du kontaktinfo under “kontakt” i menylinja her på nettsiden 🙂

   Jeg tenker at det ikke er noen måte å produsere “etisk kjøtt” på, fordi kjøttproduksjon baserer seg på det å ta livet fra dyr som ønsker å leve. Dette synes jeg er vanskelig å forsvare fra et etisk perspektiv, når vi tross alt ikke trenger å spise kjøtt eller andre animalske produkter. Hva tenker du?

 4. Her er det nye dom gjorde ondt å lese, dette holder vi mennesker på med??grusomt…selv spiser jeg ikke kjøtt av noe slag lenger(mange år siden)kjøper egg hos min fetter og spiser kun Solvinge kylling og fisk. Vi mennesker er onde sp. Etter müsli ene kom og krever hslalslakt.lykke til alle å håper at Mattilsynet ordner oppi dette

  1. Hei Marit! Ja, det er utrolig trist å tenke på hvordan mennesker behandler andre dyr. Heldigvis er det enkelt å ta avstand fra det ved å velge vegansk 🙂

   Som man kan lese i noen av punktene over utsettes også fisker for store lidelser, og selv om man kjøper kyllinger fra Solvinge går de for eksempel gjennom den samme slakteprosessen som andre kyllinger. Jeg synes ikke det kan forsvares å ta livet fra dyr som ønsker å leve, når vi tross alt ikke trenger kjøtt eller andre animalske produkter. Hva tenker du? Å kjøpe egg fra kjente som holder hønene på en god måte er selvfølgelig bedre enn å kjøpe fra industrien – men hvor fikk fetteren din hønene fra, og hva skjedde med brødrene deres? Sannsynligvis endte de opp med å måtte dø fordi de ikke legger egg. Halalslakt i Norge foregår på akkurat samme måte som vanlig slakt, så det spiller ingen rolle for dyrene.

   Det er veldig fint å høre at du er bevisst på hva du spiser, og jeg håper du derfor også vil teste ut noen dyrevennlige veganske retter. I så fall kan jeg anbefale matbloggene http://www.vegetarbloggen.no/, https://greenbonanza.com/, https://www.veganeren.com/ og http://www.veganmisjonen.com/ for massevis av inspirasjon og oppskrifter! 🙂

 5. 2 ting eg gide å komentera på ✌?All grisen eg har kjørt til slakt har nå blit avliva med strøm 🙂
  Å at det blir brukt strøm for å driva dyrene steme ikkje. Det e jo ikkje lov å bruka strøm til det. Å at det blir brukt strøm på dyrene fordi dei gjør i fra seg på feil plass har eg aldrig hørt om, har du bevis på detta?

  1. Hei og takk for kommentar!

   Åtte prosent av grisene avlives med strøm. Selv om Mattilsynet sier det er svært smertefullt og stressende å kveles med gass, virker det som om det er ganske bred enighet om at dette er den beste metoden for dyra – altså at strøm er enda verre. Se f.eks. Animalias uttalelse om dette her: https://www.animalia.no/no/animalia/aktuelt/gassbedovning/ Angående det å drive dyr med strøm på slakteriet så vet jeg ikke om det er vanlig å ta dette i bruk – men det er lov. Trykk gjerne på kilden jeg har linket til, da kommer du til Forskrift om avliving av dyr. Det samme gjelder støtene det er lov å gi kuer på bås – trykk gjerne på kildelinken for å lese mer. Ellers kan du søke opp “kutrener”, som denne innretningen kalles.

  2. Angående strøm på kyr debatteres i bøndenes egen avis Nationen i disse dager. Og på Nationens facebookside.

   1. Hei Gunn! Det stemmer – og jeg la spesielt merke til dette avsnittet i debattinnlegget: “I Sverige har tvangsmidlet vært forbudt i en årrekke. Den svenske veterinærprofessor emeritus Ingvar Ekesbo mente at kutreneren er et torturinstrument.”

 6. Utrolig godt skrevet. Hele familien og jeg ble veganere for 1,5 år siden. En utrolig lettelse å slippe å være med å finansiere “dyreproduksjon”. Brukte en hel sommerferie på å lære å lage mat på nytt. Har aldri spist så variert og deilig som nå. Vi må leve med en sorg over hvordan mennesker behandler dyr. I alle årene som kjøttspiser trodde jeg at dyrene hadde lykkelige liv og en smertefri død, og at det var naturlig å spise kjøtt, jeg reflekterte aldri over at begrepet “naturlig” er kulturskapt, og alltid i endring. Er også litt bekymret for hva det betyr for samfunnet vårt at så voldelige handlinger mot forsvarsløse individer, får foregå bak lukkede dører, som om ingen ting galt skjer. Heldigvis virker det som at matkulturen er i endring bort fra dyreprodukter på mer tone-angivende plasser enn Norge, som feks. California og London.

  1. Hei Maria, og takk for kommentar! Jeg har heller ikke spist så mye god og variert mat eller hatt like mye matglede som etter at jeg ble veganer 🙂 Og jeg er helt enig – det eneste negative med å “våkne opp” og velge ta det som skjer i disse industriene innover seg er nettopp å måtte være vitne til den forferdelige uretten dyrene blir utsatt for. Min måte å takle det på er å prøve å inspirere flere til å velge dyrevennlig, og å feire alle små fremskritt. Som du sier er det en endring på vei, og bare siden jeg ble veganer for rundt syv år siden har det skjer utrolig mye!

  1. Hei Tomas! Økologisk produksjon er dessverre ikke en garanti for god dyrevelferd. F.eks. kommer det frem i en vurdering fra Vitenskapskomiteen at det er liten forskjell i velferden til husdyr i økologisk og konvensjonelle besetninger i Norge. De påpeker at forskning viser at mer plass og tilgang på utearealer er positivt for dyrenes velferd, men at økologisk drift samtidig gir større utfordringer med parasitter, sykdom og risiko for rovdyrangrep. Med unntak av mindre jurbetennelse og mer melkefeber i økologiske storfebesetninger, er det ikke funnet forskjeller i sykdomsforekomsten.

   Den eneste produksjonen hvor forskjellen på dyrevelferden er betydelig, som også Vitenskapskomiteen påpeker, er i fjørfeproduksjon. Men hannkyllingene blir fremdeles kvernet levende, hønene må fremdeles legge 300 egg i året mot 10-12 som er naturlig og leve med belastningene dette medfører, og de blir fremdeles drept når de ikke lenger produserer nok egg. Dyrene blir også sendt til samme slakterier – med mindre enkeltbonden velger å slakte på gården.

   Hva hver enkeltbonde velger å gjøre for dyrevelferd har mye mer å si enn om det som produseres er økologisk eller ikke – og derfor kan dyr på ikke-økologiske gårder ha det bedre enn de på økologiske.

   Her er vurderingen fra Vitenskapskomiteen hvis du vil ta en titt: https://vkm.no/vkm/omvkm/blogg/bloggen/bloggarkiv/vkmsrapportomsammenlikningavokologiskogkonvensjonellmatogmatproduksjon.5.603b4b3f15e844e40f640517.html

 7. Ja, det er forbrukerne som velger denne dyrevelferden eller ikke. Det er vi som bestemmer. Etterspørsel av høy dyrevelferd gir også økt energitap i næringskjedene som bidrar til klimautslipp. Bare se på Rema med den nye Hubbard, spørsmålet der er om det er bærekraftig utvikling når kyllingen lever lenger. Er et vanskelig dilemma om man ikke reduserer kjøttforbruket i dagens samfunn.

  1. Det er et interessant poeng at bedre dyrevelferd faktisk kan føre til mindre bærekraftig matproduksjon. Helt enig med deg – det eneste riktige er å redusere kjøttforbruket, både av hensyn til klima, miljø, matsikkerhet, helse og dyrevern.

 8. Nei, jeg ville ikke valgt annerledes, men prøver å ha en kjøttfri dag i uken. Jeg er den eneste i familien som spiser kjøtt, og sånn er det bare..

 9. Tusen takk for denne fantastiske oppsummeringen av dyre industrien(e). Det er så viktig at vi vet hva vi bidrar til så vi kan forbedre oss. Veldig bra innlegg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *