10 miljøtips til studenter

 

Reklame: Innlegget er skrevet i samarbeid med BeeOrganic.no og inneholder annonselenker. BeeOrganic er en nettbutikk som selger alternativer til engangsprodukter og plastprodukter.

Et nytt studiesemester er i gang og hverdagen med forelesninger, lesesal, kaffedrikking og mathandling er tilbake. Eller kanskje det er din første høst som student, og du skal innrede en hybel og begynne å lage mat på egenhånd? I 2017 var det 293 123 studenter i høyere utdanning i Norge. Hvis alle bestemmer seg for å ta miljøvennlige valg og ha kloden i tankene både på lesesalen, ute og hjemme, inspirerer andre til å gjøre det samme og i tillegg tar med seg engasjementet videre ut i arbeidslivet, vil det ha en stor effekt!

Er du en av de nesten 300 000 studentene? Her kommer ti tips til hvor du kan starte for å gjøre hverdagen grønnere, uten at det går ut over budsjettet. Å ta miljøvennlige valg kan nemlig også gagne lommeboka!

Ps: Er du ikke student? Fortvil ikke – tipsene passer for deg også!

1 Invester i en god drikkeflaske

Visste du at det krever opp til 2000 ganger så mye energi å produsere flaskevann som kranvann? Eller at kun 10% av flasker som pantes i Norge blir smeltet om til nye flasker og at resten blir til engangsprodukter av plast?

Det er viktig å holde seg hydrert på lesesalen og når man er på farta. Å gå til innkjøp av en drikkeflaske i god kvalitet koster litt, men på sikt er det et lurt valg for både lommeboka og miljøet. En drikkeflaske kan fylles med gratis vann både hjemme, på skolen, treningssenteret og mange andre steder, og pengene spares raskt inn hvis alternativet er å kjøpe flaskevann eller annen drikke med jevne mellomrom. Et alternativ er selvfølgelig å kjøpe flaskevann og bruke plastflaska om igjen, men av erfaring glemmes flaska da oftere hjemme og den blir fort slitt og må erstattes. Hvis du investerer i en drikkeflaske i god kvalitet som er fin å se på, holder vannet kaldt lenge og er enkel å rengjøre er jeg ganske sikker på at den sjeldnere vil bli glemt hjemme – og du kan ha den i mange, mange år.

Jeg har en drikkeflaske i stål som jeg fikk i gave av en venn for fire år siden, mens Peter har denne i stål fra Klean Kanteen. Jeg anbefaler en drikkeflaske i stål fordi de tåler masse og holder vannet kaldt lenge. BeeOrganic.no (annonselenke) har et bra utvalg av fine drikkeflasker i stål, inkludert den på bildet over (annonselenke) som vi har pynta med et klistremerke.

2. Tråkk til skolen

Å ta trikk, t-bane eller buss til skolen er selvfølgelig mye bedre for miljøet enn å kjøre egen bil – men å sykle, hvis du har mulighet til det, er jo enda bedre!

Bymiljøetaten i Oslo trekker frem penger spart (månedskort med kollektivtransport i Oslo koster over 5000 kroner i året med studentrabatt), frihet (du slipper å tenke på rutetabeller, kø og forsinkelser) og helsegevinst som gode grunner til å bli en syklende student. De skriver også at “undersøkelser viser at syklende studenter oppnår bedre resultater enn sine stillesittende medstudenter”. I tillegg har de en bra oversikt over hvor du kan skaffe deg en billig og brukt sykkel, hvis du ikke har en fra før. I Oslo, Bergen og Trondheim er det også bysykkelordning, hvor man betaler noen få hundrelapper for å bruke syklene en hel sesong.

Jeg er ikke student lenger, men da jeg var det var jeg langt fra en syklende student. Jeg sverget til busskortet mitt sommer som vinter, og tenkte at bysykling var pes. Nå vet jeg bedre og sykler til jobb og rundt omkring hver dag, og sparer både miljøet, penger og ofte til og med tid!

Ps: Gå til innkjøp av en sykkelhjelm – hodet ditt er verdt noen hundrelapper. Hvis du ikke har hundrelappene kan nok en telefon hjem lønne seg når det snakk om noe fornuftig.

3. Kjøp færre ting, og velg brukt

Tingene vi kjøper står for 15 til 20 prosent av utslippene våre. Å la være å kjøpe ting vi egentlig ikke trenger og å kjøpe brukt istedenfor nytt er både miljøvennlig og økonomisk.

Pensumbøker, klær, elektronikk, møbler og kjøkkenting er eksempler på ting du kan kjøpe brukt. Skal du innrede hybelen anbefaler jeg å sjekke finn.no før du drar på Ikea, der svømmer det nemlig over av billige Ikea-møbler. Kjøkkenutstyr får du nærmest kastet etter deg på loppemarkeder og Tise-appen er en supersmart måte å handle klær på. Glad i å lese? Ikke glem at biblioteket finnes! Noen steder kan du også låne andre ting enn bøker – visste du for eksempel at Clas Ohlson låner ut verktøy helt gratis?

Husk ellers å ta godt vare på tingene dine så de holder lenger, og at det er verdt å se om ting kan fikses hvis de går i stykker. Å bytte skjerm er billigere enn å kjøpe ny telefon. Av og til arrangeres det fiksefester hvor man får reparert sykler, elektronikk, klær og andre ting gratis, så hold utkikk etter kule arrangementer som det.

4. Bruk kaffekoppen om og om og om igjen

Jeg tør nesten ikke tenke på hvor mange engangskopper og lokk som brukes og kastes hver dag. Det finnes visst ingen tall på hvor mange det er snakk om i Norge, men i Storbritannia blir det kastet rundt 2,5 milliarder engangskopper hvert år, som tilsvarer 38 kopper per person i året. Tenk så mye vi kunne spart miljøet for hvis vi ikke hadde trengt å produsere, frakte og avfallshåndtere alle de koppene – og ikke minst hvor mange færre kopper og plastlokk som hadde havnet på avveie. Visste du forresten av pappkoppene har et plastbelegg på innsiden, og derfor ikke kan sorteres som papir?

Jeg hadde med meg gjenbrukskopp på forelesninger og på lesesalen da jeg var student, og har det fortsatt med meg over alt: På jobb, på bytur, på biltur og på reise. Dessverre knuste jeg koppen jeg holder på bildet over for ikke så lenge siden. Selv om jeg var veldig glad i den var den ikke helt optimal til mitt bruk, så jeg benyttet anledningen til å oppgradere til en isolert kopp som holder på varmen i timesvis og som også er helt tett – perfekt for meg som lager kaffe hjemme og har den i sykkelkurven på vei til jobb. Jeg valgte denne fra Klean Kanteen (annonselenke) som snart er på vei til meg i posten!

Å gå til innkjøp av en gjenbrukskopp koster litt, men du sparer raskt inn pengene ved at du kan lage kaffe eller te hjemme og ta med deg, istedenfor å kjøpe på kafé. Mange steder får man dessuten noen kroner i rabatt hvis man har med seg egen kopp!

5. Ta kjøttfri mandag et skritt (eller to) lenger

Å plutselig ha ansvaret for å fø seg selv kan kanskje føles som en byrde. Ikke alle synes det er like gøy å handle mat, finne ut hva man skal ha til middag, eller lage maten. Men den store fordelen med å ha ansvaret for dette selv er at du kan bestemme hva slags matvaner du ønsker å ha. Det er nemlig lite som påvirker miljøet i så stor grad som hva vi spiser.

Å bytte ut kjøtt, egg og meieriprodukter med veganske alternativer er det aller mest effektive tiltaket vi som enkeltpersoner kan gjøre for å minske det økologiske fotavtrykket vårt. Så hva med å ta den kjøttfrie mandagen et skritt eller to lenger og lage vegansk mat flere dager i uka, eller prøve å spise helt vegetarisk eller vegansk?

Uansett som du er fan av frysedisken og Toro-hylla eller liker å lage mat fra bunnen av, er det fullt mulig å spise vegansk på studentbudsjett. Faktisk kan det bli enda billigere. Trenger du noen tips til hva du kan lage? Her er forslag til studentvennlig ukemeny fra både Green Bonanza og Veganmisjonen. Hvis du vil teste ut hvordan det funker å spise helt vegansk i 22 dager kan du melde deg på Veganerutfordringen – da får du oppskrifter, tips og til og med en egen veganmentor helt gratis! Her har jeg skrevet om hvorfor og hvordan jeg ble veganer, ta gjerne en titt for flere tips og gode grunner til å holde dyrene unna tallerkenen.

På bildet har jeg laget spagetti med blomkålsaus og sprøstekt soyamince. Oppskrift finner du her.

6. Pass på at maten du kjøper havner i magen

Et annet matrelatert tips er å kaste så lite mat som mulig. Å fôre søpla med mat du kunne ha spist er ikke en spesielt lur måte å bruke studielånet på. Det er også ekstremt lite miljøvennlig.

I Norge kastes det rundt 355.000 tonn mat hvert år, og på verdensbasis går 1/3 av all mat som produseres i søpla. Mesteparten av matsvinnet i Norge skjer hjemme hos deg og meg, og gjennomsnittlig kaster vi 42,1 kilo mat hver i året. Matproduksjon er ressurskrevende, og når så mye av maten ikke spises opp blir dette et stort miljøproblem.

Her finner du ti gode tips til hvordan du kan redusere matsvinnet ditt hjemme, og her tipser jeg om tre enkle matretter som er perfekte å lage for å bruke opp rester. En av dem er stekt ris med hva enn du måtte ha liggende – for alt passer jo til ris. Da jeg tok bildet over hadde jeg noen fedd hvitløk, en halv løk, et par gulrøtter og noen frosne erter. Med korianderfrø og litt pepper og havsalt og på toppen ble det en riktig så bra middag!

Andre tips er å se etter nedprisede varer i matbutikken, å redde billig overskuddsmat gjennom Too Good To Go-appen og å følge kontoer som Spis opp maten og Too Good To Go på instagram for inspirasjon.

7. Slå opp med plastposene for godt

I Norge bruker vi rundt en milliard (!) plastposer hvert eneste år. Noe av det aller enkleste du kan gjøre for å bruke færre engangsprodukter og mindre plast er å bytte ut plastposer (eller papirposer, som er mer ressurskrevende å produsere) med handlenett som kan brukes om og om igjen i mange år.

Handlenett er billige å kjøpe, eller veldig enkle å sy selv hvis du har tilgang til en symaskin – stoff får du nesten gratis på loppemarked eller i bruktbutikk. Fordi poser som regel koster en krone eller to, sparer du uansett inn kjøpet av handlenett på sikt.

Hvis jeg skal handle mye på en gang foretrekker jeg å ta med sekk, som både rommer mer og som er bedre for skuldrene. Frukt, grønnsaker, bakevarer, smågodt og tørrvarer i løsvekt kan legges i små nett eller bomullsposer istedenfor i plastposene du får i butikken. Og hvis du bare skal ha 2-3 av noe så trenger du jo egentlig ikke pose i det hele tatt, da funker det helt fint å bare legge dem inntil hverandre på rullebåndet. Små poser til mat i løsvekt er veldig enkelt å sy selv av restestoff hvis du har tilgang til en symaskin, ellers selges det hos BeeOrganic.no (annonselenke) og flere andre steder. Er du venn med heklenåla, eller vil lære deg å bli det, kan du også hekle superfine fruktnett. Da får du to nett ut av ett nøste med bomullsgarn fra Søstrene Grene – under 10 kroner per stykk! Her er oppskrift.

Ha handlenett liggende i sekken eller veska, så er du alltid beredt hvis en tur ut ender i spontan-handling. Husk også å bruke handlenett når du skal kjøpe andre ting enn mat – alt som går i plastpose går i handlenett eller sekk!

Ps: Husk å føle deg kul og ikke sær når du legger bomullsnettene med sopp og tomater og smågodt på handlebåndet! De fleste butikkansatte bryr seg ikke i det hele tatt så lenge de ser eller får vite hva som er oppi, og de få som har kommentert nettene har sagt at de synes det er superkult å se at kundene deres bruke mindre plast.

8. Hadebra bind og tamponger – hei menskopp!

Gjennomsnittlig bruker og kaster vi med mensen rundt 11.000 (!) bind og tamponger hver i løpet av livet. Heldigvis finnes det alternativer. Så her er et tips til alle som har mensen: Menskopp er både miljøvennlig, økonomisk og superpraktisk.

Jeg, som mange ander, var veldig skeptisk til menskoppen da jeg først hørte om den. Jeg tenkte faktisk på det i et par år før jeg endelig fikk testa det ut. Hva gjør jeg vel ikke for miljøet, tenkte jeg til slutt, og bestilte en. Det er noe av det lureste jeg har gjort. Ikke bare sparer jeg miljøet for produksjon og avfallshåndtering av flere tusen bind og tamponger, jeg sparer også penger på sikt da en menskopp koster rundt 300 kroner og skal vare i over ti år. Men det aller kuleste er at jeg digger den! Den er enkel å bruke (jeg syntes det var enkelt fra dag én, men noen sier de trengte litt øvelse), du merker den ikke i det hele tatt, du kan bade med den, den er mye mindre ekkel enn bind og tamponger, du trenger ikke huske på å kjøpe inn bind/tamponger og det er utrolig praktisk å kunne gå en hel dag uten å måtte bytte bind/tampong eller en gang tenke på at du har mensen. Jeg skal vertfall aldri gå tilbake!

Det finnes mange ulike menskopper på markedet. Bildet er av en CleanCup, som blant annet kan kjøpes hos BeeOrganic.no (annonselenke). CleanCup drives av norske Lene Elisabeth Eide, og jeg synes engasjementet hennes for å gjøre mensen mindre stress og mindre tabu, både for oss her i Norge og for jenter andre steder i verden, er utrolig inspirerende. For hver CleanCup som selges doneres det en til en jente som trenger det.

Foto: Lene E. Eide/CleanCup (delt med tillatelse).

9. #staycation

Turisme står bak åtte prosent av de globale klimagassutslippene, viser en ny undersøkelse utført av forskere fra flere anerkjente universiteter i Australia og Taiwan. Det er nesten dobbelt så høyt som tidligere antatt. Samtidig reiser flere og flere – turisme er blant verdens raskest voksende industrier. WWF sier til NRK nordmenn bør droppe lange reiser og helgeturer med fly av hensyn til miljøet. Istedenfor bør vi bli flinkere til å utforske nærområdene, bruke tog som transportmiddel og heller velge noen færre lengre reisemål som vi investerer mer tid i når vi først er der. Det heier jeg på!

Å droppe flyreiser er noe av det mest effektive vi kan gjøre for å minske klimagassutslippene våre, så hva med en togreise neste gang du har ferie, eller en staycation? Jeg synes det er superkult at staycation har blitt en greie. Å slappe av hjemme og å utforske nærområdene og den norske naturen har blitt like stas som å ligge en uke på en strand i syden. Det er gode nyheter for klimaet. Denne sommeren var jeg på staycation hjemme i Østfold, og det var både fint, avslappende og helt gratis!

Jeg har skrevet mer om hvordan man kan bli en mer miljøvennlig turist og om det å kutte ned på flyreisene mine her.

10. Bli aktiv! 

Vil du ta engasjementet for miljøet et skritt lenger enn å endre dine egne vaner, anbefaler jeg å bli aktiv. Å melde seg inn i en organisasjon koster penger (de fleste har imidlertid billige medlemskap for studenter), men man trenger ikke være medlem for å være aktiv i organisasjonene! Som aktiv kan man hjelpe organisasjonen med arbeidet de gjør for miljøet og være med på å inspirer flere til å ta miljøvennlige valg. Det er også en super måte å møte andre som deler engasjementet ditt på.

Eksempler på organisasjoner du kan sjekke ut: Grønne StudenterFramtiden i våre hender (har flere studentlag), Spire (har lokallag ved flere studiesteder), Naturvenforbundet og Natur og Ungdom (har felles studentlag). Bildet er fra aktivisme med dyrevernorganisasjonen Anima. Her er vi på Blindern og viser studenter hva dyra utsettes for i kjøttindustrien, og tipser om hvordan man kan spise mer dyre- og miljøvennlig. Husk at det å være aktiv for dyra i kjøttindustrien og inspirere andre til å spise dyrevennlig også er effektiv miljøaktivisme. Flere dyrevernorganisasjoner gjør aktivisme jevnlig, sjekk for eksempel ut Animal Insight NorwayWorld Saving Hustle og Anima!

Annen aktivisme du kan gjøre er å plukke plast, dele miljøtips med venner, familie og i sosiale medier, få studiestedet ditt til å bli grønnere ved å resirkulere, innføre kjøttfri mandag og kutte ut plastsugerør i kantinene osv, skrive til politikere og kreve at de fører en mer miljøvennlig politikk, stemme på et miljøvennlig parti når det er valg, skrive leserinnlegg i lokalavisa osv.

Noen ekstratips

Resirkuler (og få med deg kollektivet!), pant alt som kan pantes (man taper jo penger på å ikke pante), bytt til en miljøvennlig strømleverandør hvis du selv har ansvaret for strømkjøp (det er ikke nødvendigvis dyrere), ikke dusj for lenge, ta toget eller bussen istedenfor fly når du skal reise hjem hvis du har flyttet langt for å studere, tøm støvsugerposen og bruk den om igjen, bruk matbokser istedenfor å dekke over mat med plast- og aluminuiumsfolie, få eller bytt til deg stiklinger/avleggere istedenfor å kjøpe nye planter, ønsk deg opplevelser, symbolske gaver, brukte ting eller ting som gjør at du kan leve mer miljøvennlig (for eksempel tingene jeg tipser om i dette innlegget) til jul og bursdag, bytt ut engangs-bomullspads med gjenbrukbare (kan hekles selv!) og er du skikkelig dedikert kan du prøve å lage egne rengjøringsmidler av eddik, sitron osv. Har du flere studentvennlige miljøtips?

Om samarbeidet med BeeOrganic: Jeg møtte på Ingvild som driver BeeOrganic under Arendalsuka, da jeg tilfeldigvis satt meg ned på bordet ved siden av henne og Mette fra Spis opp maten. Vi snakket om at de får mange henvendelser fra studenter som lurer på hvordan de kan unngå å kaste mat og ellers leve mer miljøvennlig, og det var da jeg kom på idéen om å skrive dette innlegget med tips – som Ingvild gjerne ville dele. Da hun hørte at jeg hadde knust gjenbrukskoppen min ville hun sende meg en ny kopp. At jeg har linket til BeeOrganics produkter er helt på eget initiativ (fordi jeg digger dem) – men fordi jeg har fått en kopp tilsendt har jeg valgt å lese meg opp på hvordan man merker samarbeid som dette og valgt å gjøre det etter boka. Derav det litt skumle ordet “reklame” i begynnelsen av innlegget og de litt irriterende “(annonselenke)” etter alle lenkene som fører til nettbutikken deres. Hvis du lurte:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *