HVORFOR VEGANER?

 

Jeg har alltid betegnet meg selv som en som er “glad i og snill mot dyr”. Det var ikke før jeg ble 20 år at jeg forstod at det å være glad i noen og snill mot noen ikke kan kombineres med det å utnytte dem og ta livene deres. Ganske utrolig, ikke sant?

Hva er en veganer?

Å være veganer innebærer (så langt det lar seg gjøre praktisk) å ta avstand fra utnytting av dyr. Det innebærer selvfølgelig å ikke spise dem, men det handler ikke bare om mat (veganisme er ikke en diett, og det går an å spise plantebasert uten å være veganer). En veganer ønsker ikke å støtte utnytting av dyr, verken til underholdning, forsøk, mat eller klær, og handler i tråd med dette. En veganer vil derfor ikke dra på sirkus med dyr, kjøpe sko laget av ekte skinn, drikke kumelk eller kjøpe såpe fra et selskap som driver med dyretesting, for eksempel. En veganer vil gjerne også adoptere hjemløse dyr, fremfor å kjøpe av oppdretter eller i butikk, slik at en ikke støtter “produksjonen” av flere dyr i en verden hvor millioner av dyr allerede trenger gode hjem.

Mange synes jo egentlig at det er galt å sperre inne, utnytte og ta livet fra tenkende og følende individer som ønsker å få utfolde seg og å leve. Og de fleste vil jo egentlig ikke skade dyr. En veganer setter disse tankene ut i praksis.

Hvorfor?

Ikke-menneskelige dyr er levende individer. De føler smerte, glede, sorg, kjærlighet, omsorg, sjalusi, trygghet, redsel osv. på lik linje med mennesker. De er bevisste, og opplever i aller høyeste grad det som skjer rundt dem og det de utsettes for. Og på samme måte som oss ønsker de å oppleve gleden, tryggheten og omsorgen fremfor smerten, redselen og sorgen. I 2012 gikk en internasjonal gruppe med forskere på ulike felt innen nevrologi sammen og signerte “Cambridge Declaration of Counsciousness”, som stadfester at mennesker ikke har noen unik posisjon blant dyrearter når det kommer til bevissthet. Men en trenger ikke å lese forskning for å forstå dette – alle som har kjent en hund, katt, hest eller et annet ikke-menneskelig dyr vet allerede dette. Det mange kanskje glemmer er at dette ikke er spesielt for dyrene som vi kaller “familiedyr” eller “kjæledyr” – men gjelder for alle virveldyr. Da er det til ettertanke at vi aldri ville aldri utsatt en hund for det vi utsetter griser for i kjøttindustrien. De ulike dyrene har også sine egne artstypiske og individuelle behov – det kan være å løpe, leke, grave i jorda, jakte, tilbringe tid med barna sine, være alene, fly osv. – behov de ønsker å få utløp for. Ikke minst er dyrenes liv verdifulle for dem – de ønsker å leve, og kjemper for livet sitt om de må.

Mennesker utnytter andre dyr på alle mulige slags måter – lager underholdning av lidelsene og frihetsfrarøvelsen deres, skyter dem som hobby, utfører eksperimenter på dem, avler dem fram i milliontall for å sperre dem inne og ta livene deres for mat og klær. Men hvilken rett har vi til å gjøre dette? For når vi ikke trenger å utnytte eller ta livet fra andre dyr for selv å leve gode liv – finnes det gyldige etiske argumenter for å gjøre det allikevel?

På bakgrunn av kunnskapen vi har om de andre dyrene, mener jeg at det å utnytte dem og ta livene deres ikke kan forsvares med gode, etiske argumenter. Jeg har derfor bestemt meg for at jeg ikke ønsker å støtte en slik praksis.

Jeg er veganer hovedsakelig for de ikke-menneskelige dyra. Men jeg er også opptatt av mennesker og miljøet, og vet at mitt valg om å være veganer også gagner klimaet, miljøet og verdens matsikkerhet. Hovedårsaken til dette er at det å produsere animalske produkter er langt mer ressurskrevende enn det å produsere plantemat, både med tanke på arealbruk, vannbruk og klimagassutslipp. Også produksjon av pels, skinn og ull er mindre miljøvennlig enn de dyrevennlige klesalternativene, selv de som er basert på olje.

Helseaspektet er ikke en grunn for meg til å spise vegansk, men det er jo fint å vite at bedre helse ofte kommer med på kjøpet. Som veganer har en f.eks. i følge Helsedirektoratet lavere risiko for å få livsstilssyksommer som bl.a. hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft.

Hvordan ble jeg veganer?

Jeg ble ikke opptatt av dyrs rettigheter og veganer over natta. Min vei til veganisme var en mangeårig prosess hvor jeg sakte men sikkert tilegnet meg informasjon om ikke-menneskelige dyr og det mennesker utsetter dem for, lot meg inspirere av andre, utviklet mine etiske synspunkter, og endret livsstilen min i en retning som stemmer mer overens med hvordan jeg mener det er etisk rett å leve.

Da jeg gikk på ungdomskolen begynte jeg å ta avstand fra og bli aktiv motstander av dyretestet kosmetikk, pelsdyroppdrett og sirkus med dyr. Etterhvert ble jeg også gjort oppmerksom på situasjonen til de mange tusen hjemløse kattene i Norge og ble engasjert i Dyrebeskyttelsens arbeid. Kjøtt fra hval ønsket jeg ikke å spise, heller ikke kjøtt fra lam og kalv fordi jeg ikke ville spise barn. På dette punktet regnet jeg meg selv som en dyreverner, uten å tenke over at jeg direkte bidro til dyrs lidelser og død hver eneste dag, og uten å innse at kyllinger også er barn når de slaktes, én måned gamle.

Etter å ha reflektert rundt døden til en makrell jeg var med på å fiske i 2010, bestemte jeg meg for at jeg ikke lenger ville ta liv og ble vegetarianer. Samtidig begynte jeg også å kjøpe økologiske egg og så mange økologiske meieriprodukter som mulig, fordi jeg trodde det var dyrevennlig. Noen måneder senere, etter å ha lest om de ulike måtene dyr utnyttes på, begynte jeg å innse at en også ved å spise egg og meieriprodukter og å kjøpe ull bidrar til grov utnytting og drap av ikke-menneskelige dyr. På dette tidspunktet lærte jeg også mye om miljøkonsekvensene av kjøttproduksjon, og hvor mye bedre det er for matsikkerheten å produsere plantemat fremfor animalsk. Etter å ha spist hovedsakelig vegansk og tatt avstand fra annen utnytting av dyr gjennom 2011 ble jeg 100% veganer da 2012 startet. Det er det beste valget jeg har tatt.

Hvordan har veganisme påvirket livet mitt?

Å være veganer føles superbra, fordi jeg nå lever mer i tråd med mine etiske verdier. Jeg vet at livsstilen min i så liten grad som mulig skader ikke-menneskelige dyr, og at den også er mer bærekraftig og menneskevennlig. Men veien til veganisme og det å være veganer har også beriket livet mitt på måter jeg ikke hadde sett for meg. Her er de viktigste:

 • Utviklet empati. Jeg har som sagt alltid vært “glad i dyr”, men etter at jeg ble veganer har forholdet mitt til de andre dyrene endret seg fullstendig. Jeg ser på dem på en helt annen måte, med langt mer kjærlighet, forståelse og respekt, og det å se eller få møte et dyr gir meg mye mer glede enn det gjorde tidligere. Parallelt har jeg utviklet en empati overfor dyrene som går mye dypere enn den gjorde tidligere. Dette har ført med seg en utviklet empati også for mennesker, og jeg har blitt mer engasjert i menneskers rettigheter.
 • Forståelsen av egenverdi. Da jeg sluttet å betrakte andre dyr som noen mennesker kunne utnytte, begynte jeg også å forstå begrepet egenverdi. Andre dyr (og mennesker) har en verdi i seg selv. De lever for sin egen del. Og hvert liv er verdifult for den som har det. Senere begynte jeg også å reflektere over resten av naturens egenverdi. Disse nye tankene ledet til kjennskapen til og interessen for økologisk etikk, som igjen har beriket livet mitt på mange måter.
 • Mer åpen for nye tanker. Etter å ha innsett at jeg levde på en måte jeg ikke syntes var riktig, uten engang å ha tenkt over det, har jeg blitt langt mer åpen for å lytte til andres meninger, diskutere og for å endre ståsted ut fra ny informasjon. Dette kommer til nytte i langt flere spørsmål enn de som har med dyrevern å gjøre.

 • Interesse for politikk. Da jeg begynte å engasjere meg for de ikke-menneskelige dyrenes rettigheter, oppdaget jeg raskt at dette temaet var så godt som ikke-eksisterende i den politiske debatten og i de fleste partiprogram. Jeg fant det partiet som hadde den beste politikken på området (MDG), og var med på å starte opp deres dyrevernpolitiske gruppe i 2012. Heldigvis har dyrevern blitt en langt viktigere politisk sak de siste årene.
 • Mer mening med livet. Det høres kanskje teit ut, men å vite at jeg utgjør en forskjell gir en ekstra, og for meg utrolig viktig, mening i livet. Å ta avstand fra utnytting av dyr og å inspirere flere til å gjøre det samme er, slik jeg ser det, en av de aller mest effektive måten å hjelpe på.
 • Mer matglede! Jeg spiser mye diggere mat, og mye mer variert enn jeg gjorde før. Jeg har også blitt veldig glad i å lage mat, noe jeg synes var kjedelig før jeg ble veganer.
Hvordan er det å bli veganer, rent praktisk?

Å være veganer er overraskende enkelt. Jeg som var “ glad i kjøtt”, og jeg som “aldri kunne blitt vegetarianer!”, klarte overgangen helt uten problemer da jeg først hadde bestemt meg.

I starten kan det virke som mye å ta innover seg, med all den nye informasjonen en tilegner seg, forvirring rundt hva som er vegansk og ikke, osv. Men en trenger ikke å bli veganer over natta. Å fase ut animalske produkter over tid funker kanskje bedre for mange, og det var også slik jeg gjorde det. Husk at det er så utrolig mye bedre å bruke lang tid enn å ikke forsøke i det hele tatt. Når det er sagt, så kunne jeg veldig gjerne ønske at jeg hadde blitt introdusert for veganisme tidligere og ikke måtte funnet frem til all informasjonen selv – da hadde jeg nok blitt veganer tidligere i livet og prosessen hadde vært raskere.

Når du først har fått litt oversikt over alle alternativene og kommet i gang, tar det ikke lang tid før de dyrevennlige valgene blir en naturlig del av hverdagen. Få gjerne litt starthjelp og inspirasjon fra facebookgrupper som Veggispreik og Veganpreik, nettsider som meatless.no, oppskriftsblogger som Veganmisjonen, Green Bonanza, Veganeren, Vegetarbloggen, Veganslife og Hot for Food, utallige veganske youtubekanaler, dokumentarer, bøker, osv. Mitt aller beste tips er å melde seg på Veganerutfordringen – 22 dager med gratis starthjelp til alle som ønsker å teste ut et vegansk kosthold.

Bortsett fra i startfasen, krever veganisme minimalt med ekstra innsats i hverdagen. Det er ikke mer komplisert å velge havremelka i butikken istedenfor kumelka, det er ikke mer kompliset å søke opp en vegansk kakeoppskrift på nettet enn en ikke-vegansk en, det er ikke mer komplisert å putte soyakjøttdeig eller bønner i tacoen istedenfor kjøttdeig fra dyr, og det er ikke mer komplisert å velge tannkremen fra selskapet som ikke tester på dyr enn å velge den fra selskapet som gjør det. Det kan hende du må ta med en egen kake i familieselskapet eller at du ikke har like mange sko å velge mellom i skobutikken – men det er faktisk ikke værre enn som så.

SAMSUNG CS

Siden jeg ble veganer har det også blitt utrolig mye enklere å være veganer i Norge: Butikkene får stadig inn flere veganske ferdigprodukter, spisesteder (både restauranter, kaféer og fastfoodsteder) får flere veganske retter på menyen, alle kaféer har plantemelk til å lage latte med, nesten alle kiosker selger vegansk iskrem, nye veganske kokebøker og nettsider dukker opp jevnlig, og det blir også flere og flere veganere og mer kjennskap til veganisme blant folk flest. Dyrevern er et tema stadig flere er opptatte av og som diskuteres mye oftere enn da jeg ble veganer, og miljøorganisasjonene har endelig begynt å prate om at det å spise mer plantebasert er et viktig miljøtiltak.

For en “utenforstående” kan det kanskje virke som om det er mange restriksjoner i den veganske livsstilen. Ikke spise ditt, ikke kle seg i datt. Men for meg er veganisme en berikselse og føles ikke som en restriksjon i det hele tatt. For når du innser at ikke-menneskelige dyr er tenkende og følende indivder som ønsker å utfolde seg naturlig og å leve, at de er til for sin egen del og ikke for at vi skal utnytte dem, når du utvider empatien din til å også gjelde andre dyr enn mennesker – da ser du ikke lenger på hønenes egg som mat, dyrehager som underholdning eller kuenes hud som klær. Det føles ikke som en restriksjon å ikke få utnytte dem, men som en befrielse å kunne la være.

I dag finnes det veganske alternativer til så godt som alt, og det å ta avstand fra utnytting av dyr krever minimalt med innsats i hverdagen. Det er altså ingen unnskyldninger for å ikke gi det et forsøk, hvis du også ønsker å spise og leve mer dyrevennlig!

Noe du lurer på angående det å være/bli veganer? Spør!

Du finner også en liste med over 30 vanlige påstander mot veganisme, med mine svar, i dette innlegget.

2 thoughts on “HVORFOR VEGANER?

 1. Hei og takk for super informasjon og flott blogg 🙂
  Kjempefint at du forklarer så mye, jeg er veggis nå, men går sakte mot veganer, vil si jeg er 90/10 veganer. Har kjøpt meg noen veganer bøker, greenBonanza og veganermat på sitt beste… sliter litt med å bli 100% veganer, men im on my way 🙂

  1. Hei! Så utrolig gøy å høre! Husk å vær stolt av det du har fått til allerede (å kutte 90% ned på animalske produkter har en kjempestor effekt!) og kos deg med digg mat fra Grønn Bonanza og Veganmat på sitt beste 🙂 Tusen takk for en veldig hyggelig kommentar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *